Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Första spadtagen för Kvantum – Ica avslöjar varför det inte blev Maxi

Med gemensamma krafter tog tre män och två kvinnor de första spadtagen för Ica-butiken vid 12-tiden på fredagen.
– Vi siktar på att butiken kan invigas om ett år, sade Anna Jöhnemark, etableringschef vid Ica.

Annons

24 år efter att kommunen började planera för butiker i Sänkan togs på fredagen de första spadtagen för Ica-bygget av handlaren Fredric Jernemyr, Håkan Bergh från byggansvariga Fastec, Anna Jöhnemark etableringschef vid Ica Sverige, Catrine Axelsson chef projektutveckling Ica Fastigheter och kommunalrådet Leif Pettersson (S).

Kommunalrådet Leif Pettersson (S), Anna Jöhnemark och Catrine Axelsson från Ica centralt, Håkan Bergh från ansvarige butiksbyggaren Fastec och lokale handlaren Fredric Jernemyr greppade varsin spade och tog några tag i den utplacerade jordhögen.

De smått historiska spadtagen bevittnades av ett 20-tal personer, främst politiker och tjänstemän från kommunen, men även en och annan "allmänhet".

– I inledningen av 2000-talet började vi diskutera möjligheterna till etableringar i Sänkan. Man måste ha tålamod, men nu händer det verkligen saker här med butiksbygget och rondellen som snart är klar. Det är fantastiskt kul för kommunen, framhöll Leif Pettersson.

Läs mer: Tros kosta 100 miljoner – DT:s första artikel om Ica-bygget

Diskussionerna med Ica kom i gång på allvar 2009 och då var det faktiskt hela 17 år sedan kommunen första gången presenterade planer på affärsområde i Sänkan och närbelägna Vallaskogen. Planen var en "handelsby" där butiker och företag skulle få samsas på en yta om 7 000 kvadratmeter.

Anna Jöhnemark, etableringschef Ica Sverige, säger att Ica valde Sänkan därför att området ligger

Anna Jöhnemark var förstås glad över att bygget nu äntligen kan starta på allvar. För första gången kommenterade hon varför Ica bygger i Sänkan och inte på Lyviksberget, granne med Coop.

– Vi fick erbjudande om att etablera oss på Lyviksberget. Men vi tackade nej till det och har hela tiden haft en bra dialog med kommunen. Vi vill att butiken ska ligga centrumnära och bostadsnära.

Vissa har beklagat att Ludvika "bara" får en Kvantumbutik och inte ett Ica Maxi. Anser ni att Ludvika är för litet för Maxi?

– Nej, Ludvika är inte för litet. Men vi har inte hittat en lämplig plats med tillgång till de ytor som en Maxibutik kräver.

Det är roligt med första spadtag. Man känner entusiasmen i luften och att allt det roliga ligger framför en, påstod Catrine Axelsson, chef för projektutveckling vid Ica Fastigheter.

Kvantumbutiken kommer att ersätta både Matmagasinet och Matmäster. Fredric Jernemyr, som i dag driver Matmäster, kommer att stå i spetsen för den nya butiken. Jämfört med Matmäster blir det en rejäl förändring såväl ytmässigt som beträffande antalet anställda.

Matmäster har ytor på 1 300 kvadratmeter medan den nya byggnaden får ytor på 3 223 kvadratmeter varav Ica-butiken får 3 000 kvadrat och Apotek Hjärtat 175 kvadratmeter butiksyta. Matmäster har 20-talet anställda och Matmagasinet 15 och alla erbjuds jobb i nya butiken.

– Jag räknar med att vi behöver ha 40 till 45 anställda. Det ska bli jätteinspirerande att få leda Ludvikas bästa och fräschaste butik, sade en förväntansfull Fredric Jernemyr.

Fastigheten där Matmäster finns kommer Ica att lämna tillbaka till fastighetsägaren. Vad det blir för verksamhet i Matmäster i framtiden är oklart.

– Men vi har hört att det finns intressenter på de lokalerna. När det gäller Matmagasinet så pågår det diskussioner om vad vi ska göra med den fastigheten, som ägs av Ica, förklarade Anna Jöhnemark.

Ni kanske säljer till kommunen som kan vara intresserad med tanke på ombyggnaden av riksvägen?

– Det kan bli så. Diskussioner pågår med kommunen.

En liten men engagerad publik följde tillställningen vid Sänkan när det var dags för de första spadtagen för Ica-bygget.

Mer läsning

Annons