Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Församlingshemmet i Säfsnäs kan bli turistmecka

Sälja eller rusta? Framtiden för församlingshemmet i Säfsnäs har länge varit oklar, men nu finns en idé om hur fastigheten ska kunna bli kvar i Svenska kyrkans ägo.

Annons

Församlingshemmet kan i framtiden bli en plats turister kan besöka för konserter eller meditationsstunder. Det hoppas i alla fall kyrkorådet.

– Ja, vi kommer att söka bidrag från till exempel EU, länsstyrelsen och Västerås stift och jag skulle gissa att framåt försommaren nästa år vet vi om vi får bidrag, säger Anna-Karin Andersson som är vice ordförande i kyrkorådet.

Hon konstaterar att Gränge-Säfsnäs kan betala driftkostnaden för fastigheten på 70 000 – 80 000 kronor per år. Däremot är det mycket tveksamt om församlingen kan ta på sig rustkostnaderna.

– Golvet i byggnaden är dåligt och dessutom behöver byggnaden isoleras bättre. Det behöver också installeras en handikappanpassad toalett och sammantaget kan det säkert kosta uppåt 500 000 kronor.

Får man positiv respons på bidragsansökningarna så kan församlingshemmet komma att fungera som turistmecka i framtiden.

– Vi har haft diskussioner med Säfsen Resort och i församlingshemmet skulle vi kunna ordna med aktiviteter för turister på samma sätt som man gör i fjällen. Det kan handla om konserter, vigselprogram, meditationsstunder med mera. När turister slutat åka skidor för dagen vill de ha något annat att göra, resonerar Anna-Karin Andersson.

Om ni inte får de sökta bidragen, vad händer då?

– Säfsenborna vill så gärna att församlingshemmet blir kvar i kyrklig ägo och vi vill inte ta ett beslut som skulle gå emot många församlingsbor. Men i så fall är huvudalternativet avyttring, svarar Anna-Karin Andersson som i kyrkopolitiken representerar Kyrklig samverkan.

Mer läsning

Annons