Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fordonsprogram läggs ned

/
  • Torbjörn Windle anser att politikerna begår ett svårt misstag om de lägger ned fordonsprogrammet, delen personbilsteknik. Han får stöd av bilföretagaren Gösta Samuelsson som menar att det vore

Annons

- Det här förslaget har inte kommit för att det är brist på elever och ett minskande intresse för programmet. Vi har just nu cirka 45 elever och det är många som söker programmet. Det vore väldigt beklämmande om det läggs ner.

Det säger Torbjörn Windle, 61, programansvarig och en av tre yrkeslärare vid personbilsteknik.

Bilföretagaren Gösta Samuelsson är upprörd och menar att här kan politikerna verkligen göra en insats som gynnar både företagandet och bygden.

- Det här är ett praktexempel på när politikerna kan gå in och underlätta för en bransch som i Ludvikaområdet sysselsätter ganska mycket folk.

Om politikerna menar något med att näringslivet ska stöttas så får det här förslaget, med stopp för intagningen redan till hösten 2011, inte genomföras, menar Samuelsson.

- Det här är en utbildning som ger jobb. De som utbildar sig till mekaniker och sköter sig får fasta jobb. Det skulle vara väldigt förvånande och märkligt om man lade ner utbildningen. Mekanikerna är attraktiva för bilbranschen men även för andra företag, exempelvis ABB, betonar Gösta Samuelsson.

Torbjörn Windle befarar att VBU och dess politiker är på väg att göra ett svårt misstag och att det i slutändan inte alls kommer att bli någon ekonomisk besparing.

- Vi har ju kollat lite med eleverna som går här nu. Ungefär hälften säger att de skulle ha sökt sig till annan ort om utbildningen inte funnits här. I så fall får VBU väldiga kostnader med att betala interkommunala ersättningar i framtiden.

Om intresserade ungdomar tvingas utbilda sig på andra orter där de också får praktik och även jobb, kan det på sikt få svåra konsekvenser för bygdens bilverkstäder, påpekar Gösta Samuelsson.

- Grunden för en verkstad är att ha bra mekaniker. Har man inte det är risken rätt stor för att man tvingas dra ner eller lägga ner. Störst risk är det för småverkstäder och då försämras konkurrensen, vilket vi inte vill.

VBU-direktionens ordförande Roger Stål (S) vill inte uttala sig före mötet utan hänvisar till en presskonferens på fredag.- Vi tar det då, alltihopa. Det är ingen idé att ta det nu när vi ska ha direktion om två dagar. Dessutom vill jag avvakta tills vi ser vad det blir för beslut.

Mer läsning

Annons