Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

För Elin är det motocross som gäller

/
  • Under de fyra år som Elin Karlsson har kört motocross, så har det blivit ett antal vurpor. Men det är inget som avskräckt Elin, som har Örabergsbanan som hemmabana.  Foto: Gunne Ramberg
  • Med sina 7 år var Moa Nordahl från Borlänge den yngsta deltagaren i lördags.  Foto: Gunne Ramberg
  • Några av de mer rutinerade tjejerna drog på ordentligt över hoppen. En av dem som inte lättade allt för mycket på gasen var Elin Karlsson.  Foto: Gunne Ramberg
  • Grängesbergs MS Elin Karlsson är här på väg ut för att köra några varv.  Foto: Gunne Ramberg
  • Det blev en lyckad dag för de elva tjejer som i lördags var i Grängesberg för att köra motocross på Örabergsbanan. Samtliga trivdes bra på den kuperade och välpreparerade banan.  Foto: Gunne Ramberg

Annons

Anledningen till att tjejerna träffades i lördags var ett träningsläger i Säter i våras, som Vanja Kollman tog initiativ till. Kollman, som kommer från Riddarhyttan och bor i Eksjö, är en av Sveriges mest meriterade och rutinerade kvinnliga enduroförare.

Lägret i Säter blev lyckat och flera av tjejerna blev kompisar. Och det förde i sin tur med sig att man höll kontakt och snacket började gå om att försöka träffas igen.

Det tyckte Stefan Andersson från Fagersta lät som en ypperlig idé. Stefan har hand om Grängesbergs MS crosskola och han började ringa runt till de som var med i Säter. Och responsen blev positiv.

- Eftersom jag har tillgång till Örabergsbanan så var det inga problem att få till en träff, säger Stefan Andersson.

Så blev det också och de deltagande tjejerna möttes av en välpreparerad motocrossbanan och det tog inte särkilt lång tid innan det var full fart runt banan.

- Jag hoppas att det sprider sig att även tjejer kan hålla på med motocross och att det i framtiden blir fler och fler, tillade Andersson.

Små ettriga 50-kubikare blandades med lite större fyrtaktsmaskiner på upp till 85 kubik. Och några av de mer rutinerade tjejer friska på bra och bjöd på ordentliga luftfärder över hoppen.

Moa Nordahl från Borlänge tog det lite försiktigare. Med sina 7 år var hon yngst bland lördagens deltagare. Det är andra året som Moa kör motocross.

- Nu har jag en lite större motorcykel än förra året och cross är det roligaste som finns, sa Moa innan hon körde ut på banan igen.

En som kände sig väl hemma på Örabergsbanan var Elin Karlsson från Fagersta. Hon kör nämligen för Grängesbergs MS och hon tränar ofta på banan.

Elins pappa, Stefan Andersson, höll tidigare på med motocross och det var via honom som Elin blev intresserad. Och för fyra år sedan körde Elin igång och i början handlade det om minicross.

Sedan har hon bytt upp sig och nu är det en 85-kubikare som gäller. En maskin som kan komma upp i 80 km/tim.

- Att köra tävlingar är inte så viktigt, utan jag tycker att det är roligast att träna.

Förra året körde hon i alla fall KM i Grängesberg och där blev det en andraplats och så var hon också med på KM i Riddarhyttan och slutade femma.

Under de fyra år som Elin hållit på med motocross har det hänt ett antal gånger att hon har hamnat vid sidan av banan.

- Jag har kört omkull flera gånger, men jag är inte rädd för det, säger Elin bestämt.

I kväll är det säsongens sista samling för de som deltar i Grängesbergs MS crosskola.

- Nu börjar vi blicka fram mot nästa säsong och jag hoppas att fler kommer med. Crosskolan är öppen för både killar och tjejer, påpekar Stefan Andersson.

Mer läsning

Annons