Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Fokuserar på Falun": Rosenqvist kan glömma Engelska skolan

Inför politikerna i kommunfullmäktige avslöjade Ulf Rosenqvist att han tänker erbjuda friskolebolaget Engelska skolan att hyra in sig på Brunnsvik.

Annons

Engelska skolan öppnade i Falun hösten 2014 och har nu 369 elever. 2011 var det på gång att Ludvika skulle få etableringen, men nu verkar den möjligheten vara borta för överskådlig tid.

Beskedet överraskade nog många av politikerna. Bland dem som i förväg inte hade informerats om att Rosenqvist tänkte göra utspelet, fanns social- och utbildningsnämndens ordförande Hanna Lindgren (S).

Utspelet gick inte heller obemärkt förbi på riksnivå. En som läste DT-artikeln i veckan var Jonathan Howell som är kommunikationsansvarig vid friskolebolaget.

Han hörde spontant av sig till DT i syfte att så snabbt som möjligt få stopp på eventuell ryktesspridning om att Engelska skolan kan vara på gång till Ludvika.

– Vi har 30 skolor runt om i Sverige med 21 400 elever och nästa år öppnar vi även i Södertälje, Årsta, Helsingborg och Landskrona. I Dalarna finns Engelska skolan i Falun och i Dalarna fokuserar vi på att driva den skolan.

Jonathan Howell berättar att bolaget startade den första skolan 1993 och intresset för friskolan är mycket stort. Enligt Howell står 122 000 elever i kö för att få plats på någon av skolorna.

– I Falun har vi 369 elever från årskurs 4 till 9 och där går även elever som inte är bosatta i Falun. Bland annat har vi elever som bor i Smedjebacken.

Han bekräftar tidigare uppgifter om att bolaget 2011 tittade på möjligheterna att etablera sig i Ludvika men planerna skrinlades av olika anledningar och en orsak var att lokalfrågan föreföll svårlöst.

Ulf Rosenqvist, vd för bland annat Brunnsviksbolaget och Ludvikahem, kan således av allt att döma sluta drömma om Engelska skolan som hyresgäst.

Nu återstår det att se om exempelvis kriminalvården eller landstinget kan vara intresserade, för även dessa instanser har ju Rosenqvist sagt att han har för avsikt att försöka locka till Brunnsvik.

Mer läsning

Annons