Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fin Ludvikavy syns snart inte

/
  • Slyn står hög och tät nedanför utsiktspunkten på Halvars. Det är med stor möda som Lennart Källström kan ta sig igenom växtligheten. Här fanns förr blåsippa och prästkrage och det gick att sitta i sluttningen och njuta av utsikten.  Foto: Peter Ohlsson
  • Lennart Källström har bott på Halvars sedan 1984 och kan berätta om andra tider, då landskapet var mer öppet och inbjudande.  Foto: Peter Ohlsson

Annons

- Det är många som kommer hit för att titta på utsikten och man undrar vad dom tänker, säger Källström när han tittar mot det allt tätare och höga slybestånd som hindrar en fri sikt ut över Väsman.

Han konstaterar att det måste vara två år sedan det röjdes senast.

Nu står slyn tät där det förr var ängsliknande mark med blåsippor och prästkrage.

Men frågan är vem som har ansvar och tillsyn för turistiska platser som den här?

Turistchefen Håkan Rosén har det enligt egen utsago det inte, inte heller näringslivschefen Lars-Åke Josefsson, där turismen ingår, inte tekniske chefen Bertil Höök eller Ingvar Henriksson, ordförande för kultur och fritid.

- Jag utgår från att det är tekniska kontoret, säger Josefsson men chefen där, Bertil Höök, påstår att det är flera år sedan.

Näringslivschefen medger dock till slut att han kanske borde skicka en medarbetare för att titta på stället.

Trots att utsikten förbuskats säger Lennart Källström:

- Även om det är ledsamt att se hur det växt igen kan jag inte låta bli att gå hit en sväng varje dag.

Källström har till och från haft egna får och konstaterar att det skulle behövas betande djur i terrängen för att långsiktigt kunna hålla rent från sly.

- Det skulle vara som i Smedjebacken, där kommunen har egna får.

Det är inte bara för att han själv råkar bo i området som han reagerat över igenväxningen av den fina platsen.

- Det är en skam för kommunen att en av våra officiella utsiktspunkter ska behöva se ut så här. Skylten vid stora vägen skulle lika gärna kunna tas bort.

Och det är inte bara det.

- Tänk vad fint man skulle kunna göra här uppe med grillplatser och vindskydd och kanske några enkla parkeringar. Men det händer ingenting, jag tycker det är sorgligt, säger Källström.

Turistchefen Håkan Rosén håller med Lennart Källström:

- Om en av våra utsiktspunkter inte sköts på ett bra sätt är det negativt och pinsamt för kommunen. Självklart borde ett ställe som Halvars prioriteras.

Mer läsning

Annons