Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fartfest med gamla crossmaskiner

/
  • Förare i närkamp. Dan Axelsson, Svenljunga och Lasse Ingvarsson, Malung, ses här dundra fram på Örabergsbanan under lördagens veterantävling.
  • Rädd om hörseln. Det var denne lille och mycket sociale parvel som spontant kom fram och hejade på tidningens fotograf.
  • Flygande fläng. Björn Torvaldsson, Söderbärke, gick ut hårt och lät sig inte dammet bekomma.
  • Rafflande. Lördagens veterancrosstävlingar i Grängesberg var stundom mycket rafflande. Här är det nr 69, Tommy Karlsson, Falun, och nr 302, Lasse Ingvarsson, Malung, som kämpar i ett av heaten.

Annons

Ett 50-tal ekipage, förare med maskiner tillverkade på 50-talet och fram till och med årsmodell 1988, kom till starten för denna för värdklubben smått historiska uppgörelsen för crossförare tillhörande Cross&Trial-veteranerna som organiserar intressefränder från hela landet och enligt uppgift även utlandet.

- De flesta som är med här i dag kommer utifrån, från olika platser, bland annat Stockholm och Göteborg och från Norge, berättade Leif Sundin i arrangörsstaben.

Motorsällskapet hade engagerat ett 20-tal funktionärer som hade varierande men viktiga sysslor på banområdet hela tiden. Den så kallade idrottsambulansen var naturligtvis på plats och stod i full beredskap för säkerhets skull.

Och den kom snart till användning. Redan under första heatet körde en äldre veteranförare omkull och i ett första skede såg det väldigt dramatiskt ut. Han fördes till parkeringen där han hämtades av en riktig ambulans för färd till lasarett för vård.

Enligt en representant för tävlingsledningen klarade sig föraren undan med ett brutet nyckelben och en del smärre blessyrer.

Tävlingen kunde fortsätta och förarna gav järnet i ytterligare tre heat som förlöpte helt utan olyckstillbud.

Av de startande var dock enligt uppgift endast tre så kallade hemmaförare, Bengt Persson, Ludvika, Björn Torvaldsson, Söderbärke och Tommy Sundin, Ludvika.

- Det här är en sidogrej för mig. Jag kör mest modern cross, berättade Torvaldsson som körde en 24 år gammal 500 kubiks Husqvarna cr.

Persson kom till veterantävlingen med två maskiner, en 68:ans Husqvarna och en fyra år äldre Matceles. Den sistnämnda var svår att få igång varför Husqvarnan fick bli hojen för dagen.

- Jag uppskattar den sociala biten runt de här tävlingarna. Man får många bekanta från alla möjliga håll.

Om veteranklubben kan nämnas att den bildades 1987 och därmed kan fira 20-årsjubileum i år.

Mer läsning

Annons