Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fårens egen dag i Storslätten

/
  • Snabbjobb. Christer Gustafsson med en sin el-klippare renrakade ett får på knappt en och en halv minut. Han uppskattar att han årligen klipper 15 000 får.  Foto: Peter Ohlsson
  • Full kontroll. Bordercolliern Dave bevakade minsta rörelse hos lammen i hagen.  Foto: Peter Ohlsson
  • Uppvisning. Samkörda paret Tommie Frank och bordercolliehannen Dave visade hur långt det går att komma med ihärdig träning. Curt Axelssons lamm fick klart för sig att det var Dave som bestämde i hagen.  Foto: Peter Ohlsson
  • Gärna fler. Curt Axelsson hoppas att det ska ske en nyrekrytering av fårägare i bygden. Lönsamheten är god och det är stor efterfrågan på både kött, skinn och ull.  Foto: Peter Ohlsson
  • Uppvisning. Samkörda paret Tommie Frank och bordercolliehannen Dave visade hur långt det går att komma med ihärdig träning. Curt Axelssons lamm fick klart för sig att det var Dave som bestämde i hagen.  Foto: Peter Ohlsson
  • Herre på täppan. Bordercolliehannen Dave från Virsbo är en hejare på att valla får och när den första fårdagen arrangerades i Grangärdebyn Storslätten bjöd Dave och hans husse Tommie Frank på en imponerande uppvisning i hagen. Lönsamheten i fårskötseln är bra och Curt Axelsson i Storslätten hoppas att fler ska börja med egna får.  Foto: Peter Ohlsson

Annons

Utan fåren hade hans by, skönt belägen mellan Grangärde och Rämshyttan, kanske inte ens funnits kvar, hävdade Axelsson, som för 35 år sedan började matchen mot slyn.

Själv driver han och hans fru Marianne ett litet företag i fårbranschen.

- Vi har 65 får och vi brukar skicka 45 om året på slakt. Vi säljer kött och skickar skinn på beredning till Tranås. Ullen skickar vi iväg och får tillbaka en del som garn.

Marianne har sedan 80-talet tillverkat hantverksprodukter av ull och skinn.

Makarna Axelsson har konstaterat att efterfrågan blivit allt större på både kött och skinn.

- Det finns helt klart lönsamhet i fårskötsel och det vore trevligt om fler kunde starta. Här i Grangärdebygden är vi för närvarande 12 familjer som håller på.

Lördagen blev lite av en PR-dag för fårskötsel, där flera företag med koppling till fårbranschen fanns på plats.

Christer Gustafsson från byn Björnhammaren i Hallsbergs kommun visade hur en professionell fårklippare på en och en halv minut renrakar ett ulligt får.

Men det känner på ryggen att hålla kvar det protesterade fåret och samtidigt hantera el-klipparen, dessutom när det kanske blir 30 till 40 får i timmen.

- Jag är fårklippare på halvtid, förklarade Gustafsson, som lärt sig jobbet av en i Sverige bosatt Nya Zeeländare och gått på fårklipparskola i Wales.

Det är i huvudsak fårägare i Mellansverige som anlitar honom och det blir cirka 15 000 får om året han rakar ullen av.

- Fåren ökar i antal men klipparna blir färre, konstaterade Christer Gustafsson.

Konsten att valla får med en bordercollie visade Tommie Frank från Virsbo i Västmanland och drygt fyraårige hannen Dave.

Det var en imponerande uppvisning, där Tommie med en visselpipa dirigerade Dave, som styrde och ställde med några av Curt Axelssons lamm.

- Dave är en riktig hårding, han ger sig inte förrän han får som han vill, konstaterade Tommie, som åker land och rike runt med Dave och tävlar i vallhundsklassen.

Med sig hade han också unghundarna Zed och Mia, som dock inte nått lika långt som Dave.

Trots att Tommie Frank tävlar i fårvallning har han ännu inte skaffat sig några egna.

- Jag brukar låna får i Fagersta och Skinnskatteberg men jag är inne på att skaffa egna, så det blir lite enklare att träna.

Fårdagen i Storslätten är tänkt att bli en tradition och arrangörer är Lantbrukarnas riksförbund i Wessmanbygden och Dalarnas fåravelsförening.

Mer läsning

Annons