Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fängelse väntar förare som hade 2,21 promille – skyller på att han försökte undkomma aggressiv man

En man från Ludvika kommun har dömts till fängelse för grovt rattfylleri.
Detta efter en biltur i hemkommunen då mannen hade 2,21 promille alkohol i blodet.
Själv förnekar mannen brott och skyller på att han försökte undkomma en påstått aggressiv man.

Annons

Mer läsning för dig som är prenumerant eller Pluskund:

De var bäst på högskoleprovet i Dalarna – en provskrivare fick 2,00

Dessa saker är mest populära på Tradera – Presschefen: "Dalarna sticker ut"

Dina gamla vinylskivor kan vara värda tusenlappar – här är 16 skivor du vill hitta i förrådet

SÅ KÖPER DU PLUS

Den nu dömde mannen är i 45-årsåldern och bosatt i Ludvika kommun.

I mitten av september befann sig mannen i Grängesberg i Ludvika kommun. Han har berättat att han var på middag med några vänner sedan satte sig bakom ratten i sin bil. Då insåg mannen, som satte sig bakom ratten, att ingen ur sällskapet i bilen var tillräckligt nyktra för att kunna köra.

I stället skulle mannen bara flytta bilen några meter, för att den inte skulle stå i vägen. I samband med detta dök en okänd man upp och slog på bilen samt öppnade förardörren och tog tag i honom.

Den nu dömde mannen kände sig därför tvungen att köra från platsen, för att undkomma den andre mannen. Han har uppgett att han fruktade för sitt liv och att han var så påverkad av händelsen att han aldrig nämnde incidenten med den andre mannen för poliserna som stoppade honom.

En man från Ludvika kommun har dömts till fängelse för grovt rattfylleri. Detta efter en biltur i hemkommunen då mannen hade 2,21 promille alkohol i blodet.  Foto: Henrik Montgomery/TT

Ett vittne har berättat om att en man kom ut från ett hus och satte sig i bilen. Sedan körde bilen i väg och föraren bommade utfarten och höll på att köra in i ett träd. Sedan var bilen på väg att köra fel när den skulle ut mot riksvägen. Då ringde vittnet polisen samt försökte stoppa bilen.

En polis har vittnat om att han såg hur bilen körde över på fel sida vägen och höll på att krocka med en mötande bil. Analysresultatet visade att mannen hade 2,21 promille strax efter bilfärden.

Falu tingsrätt anser att det står klart att den nu dömde mannen körde bilen, trots att han var kraftigt berusad. Tingsrätten anser att det är märkligt att mannen inte berättade om den påstått aggressive mannen för poliserna. Därför anser tingsrätten att mannen ska dömas för brottet, då det inte handlade om någon nödsituation. Dessutom anser tingsrätten att mannens bilfärd innebar en konkret trafikfara.

Falu tingsrätt dömer mannen till två månaders fängelse för grovt rattfylleri. Dessutom ska han betala 800 kronor till Brottsofferfonden samt stå för kostnaderna för blodanalysen, vilket uppgick till 280 kronor.

APPEN: Håll dig uppdaterad – ladda hem vår app för iPhone och Android här

Mer läsning

Annons