Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Extra stor insats för att få rent vatten i Saxdalen – gammalt ledningsnät försvårar arbetet

Under torsdagen har vattenbolaget WBAB genomfört en insats med spolning och klorering i Saxdalen för att komma till bukt med problemen med dricksvattnet.

Annons

I flera veckor har boende i Saxdalen tvingats koka vattnet efter att personer innan jul blev smittade av vinterkräksjuka genom dricksvattnet. Under dagen har WBAB genomfört en extra stor insats i området där vattnet fortfarande är förorenat.

– Vi har i dag haft en spolbil på plats, en bil som är till för transporter av dricksvatten. Via den har vi kunnat göra en ordentlig klorering av ledningssystemet i ett avgränsat område, säger Tommy Norgren, VA-chef på WBAB, i en kommentar på vattenbolagets hemsida.

Läs mer [+]: WBAB om magsjukan i Saxdalen: "De som vill ha ersättning får höra av sig"

När kloret hade blandats med vatten och fått verka i området där vattnet fortfarande är förorenat spolades ledningarna under eftermiddagen ur, och man ska även under fredagen fortsätta spola ledningarna.

I flera veckor har de boende i Saxdalen rekommenderats att koka dricksvattnet.

Det handlar om ett område kring förskolebyggnaderna, före detta skolan, idrottshallen och en bostadsfastighet där det har visat sig vara extra svårt att få vattnet genomspolat. Förskolan har under de senaste dagarna tömts på barn.

Läs mer [+]: Fortsatta problem med vattnet i Saxdalen: "Det är instabilt"

Rekommendationen att de som inte har egen brunn ska fortsätta koka dricksvattnet gäller fortfarande tills vidare. På lördag hoppas kommunen kunna ge besked om man kan släppa på rekommendationen om kokning eller inte.

Men även om man kan lätta på rekommendationen så kommer kommunen troligtvis vidta fler åtgärder.

– Som det ser ut nu måste vi få till en förnyelse av ledningsnätet i främst området vid förskolan samt på Malbacken där läckorna har varit, säger Tommy Norgren på WBAB:s hemsida.

Det gäller för kokning av dricksvatten:

Vatten som ska användas till att drickas eller laga mat med ska kokas i minst tre minuter innan det används.

Duschning, handtvätt och spolning i toalett går att göra med ledningsvattnet.

Källa: WBAB

APPEN: Håll dig uppdaterad – ladda hem vår app för IPhone och Android här

Mer läsning

Annons