Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Explosionsartad brand i Flatenberg

/
  • Explosionsartad. Branden i garaget blev explosionsartad och eftersom det fanns gastuber i byggnaden fick räddningstjänsten inrikta sig på att rädda de hus som låg intill.
  • Spred sig. Branden i garaget spred sig till det intilliggande boningshuset som inte gick att rädda, Räddningstjänsten fick inrikta sig helt på att rädda de övriga husen i området.

Annons

Det var vid 16-tiden på tisdagen som räddningstjänsten i Smedjebacken fick larm om branden i Flatenberg. Det visade sig vara en mycket omfattande brand när de var på plats. Omgående fick de uppgifter om att det fanns svetsutrustning i byggnaden och beslutet om att området skulle spärras av togs omgående.

- Vi har spärrat av cirka 300 meter runt brandplatsen och brandmännen fick omgående inrikta sig på att söka skydd och försöka förhindra spridningen av branden, berättar räddningsledaren Kent Jonasson.

Avspärrningen innebar att trafiken på riksvägen fick dirigeras över Backbyn och Flatenberg.

Insatsen att försöka hindra spridningen misslyckades och branden fick fäste i en intilliggande byggnad, vilken hade samma ägare som garaget.

Ännu vid 17.30 på tisdagskvällen var branden inte under kontroll och de tio brandmännen från Smedjebacken hade fått förstärkning av ytterligare tio brandmän från Ludvika.

Flera hus intill de brinnande husen hotades av branden och brandmännen fick inrikta sig på att försöka skydda dem. Arbetet försvårades av att gasflaskorna fanns kvar i garaget och de med en viss säkerhet kunde konstatera att endast en av dem exploderat.

Det finns inga säkra uppgifter om vad som orsakat branden, men enligt obekräftade uppgifter ska fastighetsägaren ha hållit på med en båtmotor i garaget och när han försökte starta den blev det en explosion och det började brinna.

Enligt uppgift fanns det en båt i garaget och förutom svetsutrustning en motorcykel och dunkar med bensin.

Vid 18-tiden var det fortfarande en gasflaska kvar, det visade sig att det var tre flaskor från början, två acetylen och en syrgas. Brandmännen vågade inte gå för närma med hänvisning till explosionsrisken.

Det gick heller inte att skjuta sönder gasflaskan, den låg inte så till att det var möjligt även om den observerats.

Boningshuset intill garaget hade de släppt hoppet om att kunna rädda och de inriktade sig helt på att försöka skydda de byggnader som ligger intill.

Detta görs genom att vattenbegjuta fasaden på det hus som brinner, åt det hållet de andra husen ligger. Förhoppningen var dock att det skulle gå att klara de hus som ligger intill.

Vid 19-tiden på kvällen fick brandmännen till slut kontroll på branden efter att de lyckats kyla ner den gasoltub som riskerade att sprängas. Släckningsarbetet kommer att fortätta fram till efter nio på tisdagskvällen och vägen är fortsatt avstängd tills dess att branden är släckt.

Mer läsning

Annons