Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ett galopperande intresse

/
  • Polarna Brunte. Valacken
  • Under eget tak. Familjen har byggt till en stallbyggnad med boxar åt hästarna där de kan stå torrt och ombonat. På bilden får Anette Andersson en hjälpande hand av Yngve Thorné med att sitta upp på Vilma.  Foto: Karin Rickardsson
  • Gott rykte. Familjen har hållit på med hästar länge och just med den nordtyrolska haflingern. Det har gett ett gott rykte även utomlands. Tack vare det fick Yngve Thorné erbjudande om att leasa hingsten Nachtmann på två år.  Foto: Karin Rickardsson
  • Gammal parallell. Gårdsområdet där familjen bor har varit bebott sedan 1600-talet. Husen är emellertid från 1800-talet, samma århundrade som haflingerhästens ursprung räknas till.  Foto: Karin Rickardsson
  • Sagohäst. Fotografen fastnade för hästens utseende och uttryckte kort och gott att den liknar en sagohäst. På bilden är det hingsten Nachtmann som poserar för kameran.  Foto: Karin Rickardsson
  • Trivs. Haflingerhästarna är från början bergshästar, så omgivningarna vid Skattlösberg passar dem bra. Här är det lillkillen Winterspitz och Nachtmann som sätter fart.  Foto: Karin Rickardsson

Annons

Mariestad, 1991. Det var där och då det började.

- Vi hörde om en haflingerutställning där som vi åkte på. Och då var det kört, vi köpte ett föl först och sedan blev det fler, säger Yngve Thorné.

De äger fem haflinger nu. Yngve Thorné bor med familjen på en gård inte långt ifrån Finngammelgården på berget. Det är Yngve, Annette och barnen Daniel, Emelie och Linda. Sonen Daniel är mer intresserad av motordrivna fordon än av hödrivna dylika. Annars är de alla djupt fästa vid sina speciella hästar.

- Vi tycker det här är skitkul. Och lägger mycket tid på det här. All tid. Det är lätt gjort att det spårar ur det här, det är lite religion i det, säger Yngve Thorné.

Själv rider han enligt sig själv "hellre än bra". Istället är det Annette och döttrarna som ofta ger sig ut på turer med hästarna, medan Yngve tycker det är trevligare att spänna fast en vagn och ta sig fram så i stället.

- Annette har ju hållit på med travare förut. Själv var jag konörd och sysslade med mjölkkor. Men som liten grabb red jag, säger Yngve Thorné.

Utöver de egna hästarna leasar familjen också en del. Som hingsten Nachtmann som går i en egen hage tillsammans med valackkompisen Winterspitz, "Lillkillen" kallad.

- Vi har kontrakt på honom på två år och option på tredje året. Och förstatjing om vi vill köpa honom sedan. Det är en världsledande hingst, och han är så fin med stona, säger Yngve Thorné.

Det är en hel del hästtrafik till gården nu också. Ett holländskt par åkte till Skattlösberg med sitt sto nyligen. Det står nu för att betäckas och holländarnas förhoppning är att resultatet ska bli en liten hingst till avel och ridning. I Sverige finns enligt Yngve Thorné bara omkring tio hingstar av rasen som får användas i avel.

- Jag tror inte det går en dag utan att någon ringer och vill något om haflinger. Det är roligt i och med att det är en så pass liten ras också. Finns kanske 1 400 till 1 500 stycken i Sverige. Så man lär känna och träffar på dem som håller på med det igen, säger Yngve Thorné.

En del av hästarna hamnar också just här i Dalarnas län. Enligt Yngve Thorné för att de passar bra in i miljön och särskilt vid smågårdar med familjer.

I september bär det av till Österrike och en auktion för stoföl där. Resan går i en turistbuss med start i Sunnansjö och sedan plockas likasinnade bekanta upp efter vägen ner.

- Men vi har hästar så vi klarar oss nu, så vi köper inga föl den här gången, säger Yngve Thorné.

Mer läsning

Annons