Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Erik blev sjuk av dagismaten

/
  • Dagismaten är bra, den är varierad och det är mycket grönsaker. Men natriumglutamat finns i så mycket, säger Karin Berglund.
  • Smakförstärkare. Eriks föräldrar blev oroliga när han inte gick upp i vikt och hade ständiga diarréer. Av en händelse fick de upp ögonen för en tillsats i maten som de provade att utesluta. Det visade sig vara natriumglutamat, en vanligt förekommande smakförstärkare.
  • Magproblem. Erik kan äta två chips av ”fel sort” och det visar sig direkt, berättar Karin Berglund. Information om natriumglutamat har hon hittat på internet.

Annons

Hösten 2006, när Erik var drygt tre år, blev han dålig i magen när han började dagis efter sommaruppehållet.

– Han fick diarré efter lunchen och ibland hann han inte in på toaletten. Det kunde bli många kalsonger att ta med hem från dagis, berättar Karin Berglund.

Erik undersöktes och testades om han skulle vara laktos eller glutenintolerant. Proverna visade ingenting.

Däremot hade Karins mamma varit på en föreläsning med Tommy Svensson från Norrköping, vilken föreläser om kemikalier i maten.

– Min mamma föreslog att vi skulle utesluta natriumglutamat - och det gjorde vi. Istället för soppa eller gryta på dagis fick Erik torr mat, exempelvis fil istället för soppa. Då blev han bra, berättar Karin.

I dag har de läkarintyg på att Erik är överkänslig mot ämnet och på dagis får han specialkost. I höstas gick Erik inte alls upp i vikt, men sedan specialkosten infördes har han ökat med tre kilo.

– Erik blinkade mycket förut och sa att ”det var dåligt i ögonen”. Vi fick remiss till ögonmottagningen men vi har inte varit dit för problemen försvann helt och hållet när han slutade äta mat med natriumglutamat. Men det behöver ju inte ha något samband, säger Karin.

– Jag åt en del chips förut på helgerna. Och hade ofta migrän, minst två gånger i månaden tidigare. När jag bytte till ett annat märke på chipsen blev det bättre. Om det har ett samband vet jag inte men jag mår bättre, säger Karin.

Erik har en tvillingsyster, Sara, som också går på Biskopsnäsets dagis i Ludvika.

– Jag tyckte det kändes hemskt att ha ett barn till på samma avdelning, som skulle äta den ordinarie maten.

Det löste sig och Sara får äta samma mat som Erik. Och som Karin säger:

– Jag är inte beredd att låta mina barn vara försökskaniner. Man vet aldrig vad man kommit fram till om 30 år!

Mer läsning

Annons