Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En man döms för att ha stulit mopedhjälmar – tingsrätten köper inte hans förklaring

En man från Ludvika kommun har dömts för att ha stulit två mopedhjälmar, försökt stjäla en moped samt haft narkotika både på sig och i kroppen.
Han erkänner de båda ringa narkotikabrotten men förnekar stölden och stöldförsöket. Tingsrätten anser att mannens förklaringar inte är trolig.

Annons

En man från Ludvika kommun har dömts för att ha stulit två mopedhjälmar, försökt stjäla en moped samt haft narkotika både på sig och i kroppen.

Mer läsning för dig som är prenumerant eller Pluskund:

Här är de bästa utsiktsplatserna i Dalarna – och ett flertal mäktiga vyer i närbelägna län

Lista: Spara pengar till semestern – här är 11 onödiga saker du slösar pengar på

Stor vinylguide och lista: Här är 16 eftertraktade skivor du faktiskt har en rimlig chans att hitta i förrådet

SÅ KÖPER DU PLUS

Den nu dömde mannen är i 20-årsåldern och bosatt i Ludvika kommun. Den 2 augusti i fjol var mannen påverkad av nordazepam, som är narkotikaklassat, samt hade 2,42 gram cannabisharts och 0,04 gram amfetamin, som också är narkotikaklassat, på sig när han befanns sig på Skolgatan i Ludvika. Mannen har erkänt båda brotten.

Någon månad tidigare, den 29 juni i fjol, befann sig mannen vid Kastaviken i Grängesberg i Ludvika kommun där han stal två mopedhjälmar samt försökte starta och stjäla en moped. Två ungdomar har berättat att de åkte till platsen och sedan såg hur en okänd man försökte starta mopeden och sedan försvann i en bil efter att ha stulit deras båda mopedhjälmar samt brutit upp mopedens styrlås och skadat kåporna på mopeden.

Ungdomarna noterade bilens registreringsnummer och när de kollade upp numret såg de att bilen tillhörde mannen. De hittade sedan en bild mannen på sociala medier och kunde se att det var han som stal hjälmarna.

Mannen själv har förnekat brott. han har uppgett att han var på fest vid den aktuella tidpunkten men att han inte minns var någonstans som festen hölls. Han hade lånat ut sin bil vid tillfället, men minns inte till vem. Han minns inte heller om han lämnade festen eller ej.

Falu tingsrätt anser att mannens uppgifter om den 29 juni "inte framstår som de minsta troliga" och konstaterar att han varken kunde uppge var han hade varit på fest eller nämna en enda festdeltagare. Därför anser tingsrätten att det står klart att mannen begått brotten i fråga.

Falu tingsrätt dömer mannen för stöld, försök till tillgrepp av fortskaffningsmedel samt två fall av ringa narkotikabrott. Han döms till villkorlig dom samt till att betala 40 dagsböter à 50 kronor, sammanlagt 2 000 kronor. Dessutom ska han betala totalt 3 799 kronor i skadestånd till mopedägaren och ägaren till den ena hjälmen samt 800 kronor till Brottsofferfonden. Mannen ska även stå för kostnaderna för blodanalys, vilket uppgår till 1 680 kronor.

APPEN: Håll dig uppdaterad – ladda hem vår app för IPhone och Android här

Tipsa oss!

Har du något du vill berätta eller kanske fångat något intressant på bild?

Skicka tips

Tipsa oss!

Har du något du vill berätta eller kanske fångat något intressant på bild?

Skicka tips

Mer läsning

Annons