Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En lägenhet totalförstörd efter bilbranden vid Hjortrongården

De materiella skadorna av bilbranden i lördags vid Hjortrongården i Ludvika blev av allt att döma inte så omfattande som befarades till en början.

Annons

Den kraftfulla rökutvecklingen till trots ska fyra av de rökfyllda lägenheterna på Hjortrongården vara beboeliga igen meddelas från Ludvikahem.

I det inledande skedet bedömdes att upp till tolv lägenheter skulle bli påverkade och skadade av framför allt den kraftiga rökutvecklingen, men även av själva släckningen.

– Men det stannade vid att fem lägenheter inte var beboeliga över helgen.

– Dessutom påverkades en sjätte lägenhet. Den är dock inte bebodd på grund av en vattenskada som inträffat sedan tidigare, berättar David Helsing, säkerhetskoordinator vid Ludvikahem.

Läs även: Bostäder svårt drabbade efter garagebrand i Ludvika: "Söker ersättningsboenden"

Hyresgästerna har över helgen fått bo i tillfälliga ersättningslägenheter. Men efter måndagsmorgonens avstämning av läget meddelas att sannolikt kan fyra av hyresgästerna flytta hem igen.

Detta efter att lägenheterna sedan i lördags röksanerats genom så kallad foggning – en metod där man fyller rummet med kemisk ånga för att ta bort dålig lukt efter bland annat brandskador.

– Det var "bara" lägenheten direkt ovanför garaget som totalförstördes av branden, röken och vattnet från släckningen.

David Helsing tillägger att i det fallet återstår att göra en bedömning av hur länge hyresgästen tvingas bo i en ersättningslägenhet.

När det sedan gäller orsaken till branden står det klart att den startade i den bil som stod i garaget i markplan.

– Det finns ingen misstanke om att branden var uppsåtlig. Rubriceringen är allmänfarlig vårdslöshet, säger Pär Israelsson, utredningschef vid Ludvikapolisen.

Det framgår vidare att man lyckades få ut bilen halvvägs ur garaget, men att det stod en annan bil direkt utanför garaget.

– Om den andra bilen blockerade möjligheten att få ut bilen är väl inte klarlagt.

– Klart står i alla fall att även bilen utanför garaget antändes, tillägger Pär Israelsson som inväntar kompletterande uppgifter från räddningstjänsten.

Mer läsning

Annons