Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Efter veckor av problem – nu kan vattnet drickas i Saxdalen

Den tidigare rekommendationen att koka vattnet i Saxdalen hävdes på lördagsmorgonen.
Ett område runt skolan och förskolan rekommenderas dock att fortsätta med kokningen, meddelar vattenbolaget WBAB på sin hemsida.

Annons
Nu är vattnet drickbart i Saxdalen

Läs också:

Vattenläckan i Saxdalen har lagats

Extra stor insats för att få rent vatten i Saxdalen – gammalt ledningsnät försvårar arbetet

Nya prover med bakterier – boende i Saxdalen ombeds att fortsätta koka vattnet

I flera veckor har det varit problem med dricksvattnet i Saxdalen och de boende har fått rekommendationen att koka sitt vatten innan konsumtion.

Problemen tros ha börjat med att avloppsvatten kom i kontakt med dricksvattnet när en läcka lagades tidigare.

Vattentankar har varit utställda för underlätta för de drabbade och ledningsnätet har bland annat behandlats med klor för att få bukt med problemen. Men nu kan alltså, med vissa undantag , de boende i Saxdalen dricka sitt vatten utan att först koka det.

Problemen tros ha börjat med att avloppsvatten kom i kontakt med dricksvattnet när en läcka lagades tidigare.

På WBAB:s hemsida kunde man på lördagsmorgonen läsa:

"Efter den andra vattenläckan som lagades på nyårsafton, hardet nu inkommit tre rena prover på vattenledningsnätet i Saxdalen. Det betyder att det inte längre finns någon rekommendation att koka vattnet i Saxdalen."

Om man läser vidare ser man att det dock finns undantag:

"Observera att detta inte gäller idrottshallen, förskolebyggnaderna,skolbyggnaden och bostadshuset däremellan – där alltså kokningsrekommendationen fortfarande kvarstår.

Nu hävs rekommendationen att koka sitt dricksvatten i Saxdalen, med vissa undantag.

De som är berörda ska ha fått muntlig information, skriver WessmanBarken Vatten & Återvinning (WBAB) på sin hemsida på lördagsmorgonen.

Man har spolat och klorerat ledningarna vid förskolan och nu väntar provtagningar för att kunna säkerställa att det även där är riskfritt.

– Vi vill ha 4-5 rena prover innan vi släpper kokrekommendationen för just det här området, skriver Ludvika kommuns miljöchef Göran Eriksson på hemsidan.

Foto: Torbjörn Granling.Miljöchef Göran Eriksson menar att man vill ha 4-5 rena prover innan man släpper kokrekommendationerna även för det sista området.

Mer läsning

Annons