Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Efter Skanskas utredning om broolyckan: Byggnads kräver statlig haverikommission

Artikel 53 av 68
Broolyckan i Ludvika
Visa alla artiklar

På onsdagen kom beskedet att Skanska tar på sig ansvaret för broolyckan som inträffade i Ludvika i juli i år. Nu kräver Byggnads en statlig haverikommission för att få stopp på dödsolyckorna på arbetsplatserna.

Annons

På onsdagsmorgonen släppte Skanska ett pressmeddelande angående utredningen av den allvarliga broolyckan i Ludvika den 13 juli – ett bygge som de var entreprenör för.

Läs även (PLUS): Nu avslöjas orsaken till broolyckan i Ludvika – utredningen klar: "Känner med de som drabbats"

I detta konstaterades att utredningen visat på att en av de direkta orsakerna till raset, vid vilket flera personer skadades, var att ställningen som gjutformen stod på var underdimensionerad.

Nu kräver Byggnads en statlig haverikommission. Fackförbundet skriver i ett pressmeddelande att de länge varnat för riskerna med att huvudentreprenörer lägger ut arbetet på underleverantörer i flera led.

Flera personer skadades i den stora broolyckan vid Kajvägen i Ludvika. Olyckan inträffade på eftermiddagen den 13 juli när formställningen vid bron rasade. Foto: Boo Ericsson/Arkiv

-Vi ser det här alltför ofta och har fått nog. Huvudentreprenörer lägger ut jobb på underleverantörer i flera led, något vi ser försämrar säkerheten och leder till olyckor, i värsta fall dödsfall, säger Kim Söderström, ordförande Byggnads GävleDala.

Byggnads, som har en noll-vision kring olyckor på jobbet, menar att det finns ett större, strukturellt problem,

Byggnads ordförande Johan Lindholm. Foto: Christine Olsson / TT

– Tillsätt en statlig haverikommission så vi en gång för alla får svart på vitt varför mellan 5 och 15 byggnadsarbetare dör i olyckor på arbetet varje år. Det måste få ett stopp, säger Johan Lindholm, Byggnads ordförande.

APPEN: Håll dig uppdaterad – ladda hem vår app för IPhone och Android här

Alla artiklar i
Broolyckan i Ludvika

Järnvägen kan bli avstängd i flera veckor

TV

Landstinget i beredskap: "Allvarligt läge"

TV+TEXT

TV: Hör sjukvårdarna om räddningsinsatsen

TV

Annons