Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dussintals katter levde i misär bland avföring och sopor – "Lagret var minst 20 centimeter tjockt på hela golven"

När Länsstyrelsen klev in i bostaden i Ludvika kommun möttes de av total misär. Där levde minst 34 katter, varav vissa så unga som 3-4 månader, bland avföring, urin, avfall och tomma ölburkar.

Annons
Kollage: Hasse Holmberg/Länsstyrelsen Dalarna

I slutet av juli fick Länsstyrelsen Dalarna in en anmälan gällande bristande katthållning hos en person i Ludvika kommun. I början av oktober gjordes ett första försök till kontroll – något som dock misslyckades då ingen djurhållare var hemma.

I början av december gjorde man ytterligare ett försök. Inte heller denna gång lyckades man få tag på djurhållaren. Dock var dörren inte helt stängd utan ett bilbatteri användes som dörrstopp. Genom öppningen kunde länsstyrelsen därför, med hjälp av en mobilkamera, kontrollera in genom dörren.

Då upptäckte de minst 34 katter och en hög tröskel med avföring och skräp innanför dörren. Redan senare samma dag begärdes polishandräckning och man genomförde ytterligare en kontroll.

På vissa golvytor, köksbänkar och inredning var det enbart avföring i tjockt lager".

När man klev in i huset möttes man av misär. Det fanns både avföring, urin, plast, tomma kattmatspåsar, kartonger och annat hushållsavfall på hela nedervåningen. I anteckningarna kan man läsa att "lagret var minst 20 cm tjockt på hela golven. På vissa golvytor, köksbänkar och inredning var det enbart avföring i tjockt lager".

Minst 34 katter, varav vissa så unga som 3-4 månader, levde bland avföring, urin, avfall och tomma ölburkar. Foto: Hasse Holmberg

Ett av rummen på övervåningen var fyllt med tomma ölburkar. Övriga utrymmen på övervåningen var fulla med skräp och avföring blandat med urin.

"Lukten av ammoniak var mycket hög och det var svårt att andas inne i bostaden. En död katt hittades på övervåningen bland avfallet", står att läsa i länsstyrelsens anteckningar.

På nedervåningen fanns en större skål med vatten till katterna. Några matskålar sågs dock inte till utan istället låg en del torrfoder i skräpet på golvet nere i hallen.

Katterna var mycket skygga och kunde därför inte kontrolleras närmare. Man kunde dock konstatera att det rörde sig om katter i olika åldrar – några så pass unga som 3-4 månader.

Senare efter eftermiddagen ringde djurägaren upp. Denne blev då informerad om att ett omedelbart omhändertagande av katterna skulle ske – något som denne inte motsatte sig.

Länsstyrelsen motiverade beslutet med att katterna utsatts för ett otillbörligt lidande. De gör bedömningen att det är utsiktslöst att djurhållaren kan åtgärda bristerna.

Det blir nu upp till länsstyrelsen att avgöra om djuren ska säljas, överlåtas på annat sätt eller avlivas.

APPEN: Håll dig uppdaterad – ladda hem vår app för IPhone och Android här

Mer läsning

Annons