Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det låg bakom flygkraschen i Ludvika – haverirapporten klar

Nu är haverirapporten om olyckan i somras då ett motorsegelflygplan tvingades buklanda på en flygplats i Ludvika klar. Rapporten slår fast att flera orsaker som låg bakom olyckan.

Annons

Det var den 22 juni som olyckan inträffade på ett flygfält mellan Grängesberg och Ludvika. Ett motorsegelflygplan fick ett haveri vid landning och fick omfattande skador. Piloten klarade sig med lindriga skador.

Haverikommissionen fick i uppdrag att utreda olyckan, och har nu kommit med sin rapport. I rapporten slår man fast att olyckan orsakades av framför av flera faktorer.

Dels ska piloten ha haft begränsad erfarenhet av motorsegelflygplanets komplexitet. När piloten skulle landa planet ska han bland annat ha råkat komma åt en knapp som ökade gasen. Piloten ska sedan ha blivit störd vid landningen av att det redan stod ett annat segelflygplan vid landningsbanans slut.

I rapporten framgår också att piloten ska inte tidigare ska ha övat på omdrag i samband med landning, eftersom det momentet inte ingår i utbildningsplanen för motorsegelflygplan.

Piloten fick lindriga skador i olyckan. Foto: Göran Häggström/Foto-Mike

APPEN: Håll dig uppdaterad – ladda hem vår app för IPhone och Android här

Mer läsning

Annons