Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det är pengarna som avgör

Annons

Arbetsmiljölagen kräver att vissa yrkesgrupper ska ha skyddskläder.

Personalen inom förskolan omfattas inte av det kravet. Utan det är de lokala politikerna som bestämmer om de vill satsa pengar på arbetskläder till dagispersonalen.

- Vi har aldrig haft något utrymme för det här i budgeten. Senast hänvisade vi till budgeten inom respektive rektorsområde, säger Ulla-Britt Mikaelsson, ordförande social- och utbildningsnämnden.

Både Ulla-Britt Mikaelsson, kommunalrådet Maria Pettersson och Kah Slenning som är chef för social- och utbildningsförvaltningen tycker att kommunal och lärarförbundets yrkan om att utreda behovet av arbetskläder är rimligt.

- Ja visst, man måste sätta sig ned i en grupp och bestämma hur det ska se ut, säger Maria Pettersson.

- Ja, det här är något vi måste titta på. Det är bra om vi sätter oss i grupp och ser över vad det rör sig om för kostnader. Först då ser vi vad vi kan ställa det emot, förklarar Ulla-Britt Mikaelsson.

Som det ser ut i dag är det alltså upp till respektive barnstuga att bestämma hur de använder sina förbrukningspengar. Lägga allt på barnen, eller ta en del till arbetskläder. På Stensveden vågade personalen använda pengarna till fleecefodrade regnställ.

Är det rimligt att personalen ska tvingas väga sina behov mot barnens behov?

- Vi har inte avsatt pengar till kläder specifikt. Vi anser att de som är ute i verksamheten har bättre förutsättningar att bestämma hur de ska använda de pengarna än vad vi har, säger Ulla-Britt Mikaelsson.

Så de har gjort rätt på Stensveden?

- Ja.

Mer läsning

Annons