Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De vill muddra när kommunen säger nej

/
  • Räddningstjänsten arbetar med att rädda såverket vid sjön Ljustern i Säter. Foto: BERNDT NORBERG
  • Försöker rädda sågverket. Foto: Berndt Norberg
  • Räddningstjänsten arbetar med att rädda såverket vid sjön Ljustern i Säter. Foto: BERNDT NORBERG
  • Räddningstjänsten arbetar med att rädda såverket vid sjön Ljustern i Säter. Foto: BERNDT NORBERG

Annons

I NLT:s artikel den 20 juli berättar stadsträdgårdsmästare Svante Springare att kommunen inte muddrar Kasttjärn i år. Anledningen heter: inga pengar.

- Jag tycker det är konstigt, de kan få det nästan gratis. Det enda det kostar dem är bensin och arbetskraft. Lastbilar har de ju, säger Ingemar Johansson.

Ingemar och Arne Johansson representerar Smedjebacken-Ludvikas Villaägareförening. Föreningen har tillgång till en maskin som är lämplig att användas på vattenväxterna i Kasttjärn. Det vet de eftersom den har använts där förut. För fyra år sedan med gott resultat.

- Då tog vi upp tio ton vattenväxter ur Kasttjärn, säger Ingemar Johansson.

Maskinen som byggdes för 30 år sedan vid Lunds universitet används fortfarande också på annat håll i kommunen med att rensa vattenväxter.

- Det behöver göras flera år i följd i alla fall för att inte växa igen, säger Arne Johansson.

Villaägareföreningen erbjuder kommunen hjälp vid Kasttjärn varje år. Och varje år med undantag för 2003 blir svaret att det nog inte behövs något i år.

-  Jag har pratat med de som håller på me't nu och inga tvivel där inte, de ställer upp. Det är klart man vill ha en snygg stad, säger Arne Johansson.

Ingemar Johanssons kontakt har i alla år varit med stadsträdgårdsmästare Svante Springare. I och med Springares pensionering i fredags söks han inte för kommentarer. Arbetsuppgifterna sköter nu Solveig Åkerhielm, arbetsledare.

- Jag har aldrig hört att det har funnits ett sådant erbjudande från Villaägareföreningen. Jag har nyss börjat och har en del att sätta mig in i här, så det kan jag inte svara på. Men det kan jag ju ta och forska i, säger Solveig Åkerhielm.

Hon konstaterar i alla fall att inga åtgärder finns "på agendan" för Kasttjärn i år, förutom lite slyröjning och beskärning av buskage och träd.

När ni nu vet om erbjudandet, kan det komma att tas upp på agendan vid nästa möte?

- Det kan tas upp, absolut. Jag kan ta upp det redan när semestrarna är slut, säger Solveig Åkerhielm.

Mer läsning

Annons