Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dalarna - ett hopplöst län

/
  • Problemområde. Daniel Eriksson på företaget Eriksson i Lima AB upplever nästan bara problem när han befinner sig i södra Dalarna. I helgen bröt sig någon in i en av grävmaskinerna.

Annons

Olle Eriksson äger ett företag som gör terrasseringsarbeten (stora jordförflyttningar) med grävmaskin. Han och sonen Daniel arbetar nu vid det som ska bli ett nytt köpcentrum på Lyviksberget i Ludvika.

När de kom tillbaka till platsen efter helgen upptäckte de att någon eller några brutit sig in i bränsletankar, varit inne i maskinerna och brutit sönder lås.

- Men de var ganska snälla den här gången, säger Daniel Eriksson.

Han är dessvärre van.

För några veckor sedan stal de diesel på samma plats av ett annat företag som arbetar där. Vid tidigare byggen i Ludvika, Borlänge, Insjön och Avesta har bekymren varit desamma. Stölder och sabotage.

- Lika var det vid motorvägsbygget mellan Borlänge och Falun. Vi fick i princip sitta och vakta om nätterna, säger Olle.

När företaget utför jobb på andra platser i landet, till exempel i Stockholm och Göteborg, har de aldrig sådana problem.

- Men från Siljan och söderut i Dalarna är det hopplöst. Det är en fläck här där det händer, säger Daniel.

Olle berättar att man vid Lyviksberget i Ludvika försökte lösa problemen genom att lägga stora stenbumlingar vid områdets enda infart, så att fordon inte skulle kunna ta sig in. Men det har inte hjälpt.

- Jag polisanmäler konsekvent.

Har polisen löst något av dessa brott?

- Nej. Aldrig. Men jag tycker att man måste anmäla ändå, om inte annat så för att sätta press på dem.

Det är oklart vad tjuvarna, om det är vad man ska kalla dem, vill åt. Daniel och hans kollegor är härdade och lämnar aldrig kvar något av värde. Följden blir att det mest är skadegörelse de råkar ut för.

- I fjol sommar var det någon som tjuvkopplade en grävmaskin, körde iväg den till en mobil krossanläggning och slog sönder den med skopan. Det kostade en miljon kronor och gjorde att bygget blev stillastående i tio veckor.

Uppgifter gör gällande att företaget som utför skogsarbeten strax nedanför Lyviksberget råkat än värre ut. Där talas det om värden för 10 000-tals kronor.

Håkan Stoor på Stora Enso gick under tisdagseftermiddagen inte att nå för en kommentar.

Mer läsning

Annons