Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Då slutar de"

/

Annons

Som landstingsdirektör ser hon ingen anledning att direkt opponera sig mot utspelet från landstingsrådet Thomas Ylvén (V).

I fredagens NLT sade Ylvén:

- Ser vi att vi inte får fasta läkare till Norra så får vi se till att där stationera fasta läkare från andra håll i länet.  Men det måste göras på ett bra sätt så det inte uppfattas som någon tvångskommendering. Man får erbjuda läkarna någonting, kanske till exempel att restiden till och från Ludvika får räknas in i arbetstiden.

Stikå Mjöberg håller med om att situationen på Norra inte är bra. I många år har vårdcentralen saknat fasta läkare och landstinget har fått lita till stafetter.

- Problemet är det är brist på distriktsläkare i stora delar av landet. Men vi måste titta på lösningar, man kan inte heller ha det så att det rullar på med stafetter år efter år.

En möjlighet, tror Stikå Mjöberg, skulle vara att någon av de vårdcentraler i länet som hittills haft lätt att få folk, "överrekryterar" läkare.

- Man ska då ha gjort en överenskommelse som alla är med på om att några läkare en del av sin arbetstid, exempelvis ett par dagar i veckan eller var femte vecka, går in och tjänstgör på en vårdcentral där det är problem.

Detta system med vad landstingsdirektören kallar "internstafetter" har redan med framgång testats i landstinget, uppger hon.

- Läkare i Falun, till exempel medicinare och barnläkare, ha gått in och arbetat i Mora och för det fått någon krona mer i lön eller att restiden räknats in i arbetstiden. Det har fungerat bra.

NLT har utan resultat sökt representanter för läkarfacket.

Mer läsning

Annons