Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bygdens son drog 200 till kyrkan

Det brukar sägas att det är svårt att bli profet i sin hemstad. Ulf Danielsson verkar vara ett undantag från den regeln.

Annons

Ulf Danielsson drog storpublik till Ulrika kyrka. I sin nya bok

Populär verkar han i alla fall vara "hemma" i Ludvika, professorn i teoretisk fysik som växte upp i Klenshyttan.

I lördags när Earth hour uppmärksammades, var han huvudperson vid ett arrangemang i Ulrika kyrka.

Arrangörerna Ludvika och Smedjebackens kommuner, Svenska kyrkan och Grangärdebygdens Intresseförening, hade kalkylerat med en publik på cirka 40 personer.

– Men det kom ungefär 200, säger en mycket nöjd Ann Eriksson som är agronom vid Ludvika kommun. Vid föredraget berättade Ulf Danielsson om sin bok som har namnet "Vårt klot så ömkligt och litet" där han ger sin syn på klimatförändringarna.

Ett annat inslag i uppmärksammandet av Earth Hour var att förskolor och lågstadieklasser i Ludvika och Smedjebackens skolor kunde tävla om att bli årets Earth hour-klass. Klass 3 C vid Vasaskolan i Ludvika utsågs till vinnare och fick vid en enklare ceremoni ta emot priser i form av en pokal och en fjärilsodling, där larver föds upp för att sedan släppas ut när de är färdiga fjärilar.

– Klassen hade under veckan före Earth hour haft lyset släckt under alla lektioner, inte slängt någon mat och dessutom inte använt tv och datorer i undervisningen, berättar Ann Eriksson.

På andra plats kom 3 B vid Vasaskolan medan klass 1 på Nyhammars skola belade tredjeplatsen. För övrigt var det de här tre klasserna som anmälde deltagande. Arrangörerna hoppas på betydligt fler deltagare nästa år.

Mer läsning

Annons