Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bra år för lingonen

/
  • Bärexpert. Gunnar Karlsson håller god koll på skog och mark i trakterna kring Sunnansjö. I dag ger han svar på hur bärsäsongen verkar bli för i år.  Foto: Gunne Ramberg

Annons

När det här skrivs är det fredag. Så sent som torsdag kväll tog Gunnar Karlsson i Sunnansjö sig en sväng ut i skogarna för att få sig en uppfattning om årets bärsäsong.

- Det sitter ett och ett blåbär på en del ställen, och kanske tjugo på någon enstaka planta. Men de tär mycket kart på, så de kan gott få växa någon vecka till, säger Gunnar Karlsson.

Blåbären ser inte ut att ge alltför stor skörd i år. Jämfört med förra året blir det till och med lite under det normala. Det senaste riktigt bra året för blåbär bli därmed år 2005. Även hjortron ser det ut att bli dåligt av i år. Men för andra bär ser det bättre ut.

- Det blir ett bra lingonår i år, så de som blir utan blåbär kan plocka lingon. Och tranbären som växer på myrarna ser det ut att bli rikligt av, säger Gunnar Karlsson.

Tranbären, små bomber av c-vitamin vill Gunnar Karlsson rekommendera, gärna kylda med varm sås till.

- De är en läckerhet som växer bäst på hösten i samband med älgjakten, säger Gunnar Karlsson.

Annat det verkar bli gott om är vildhallon, som lär växa bäst på fyra, fem år gamla hyggen och på stenbunden mark enligt Gunnar Karlsson.

- Jag har sett att odlade hallon bär fin skörd i år, och då brukar vildallonen komma också, det är väldigt fin smak på vildhallonen, säger Gunnar Karlsson.

Mer läsning

Annons