Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bostadsbolag kräver ytterligare pengar

/

Annons

Under en period om tio år har Ludvika kommun skjutit till nästan 42,7 miljoner kronor i aktieägartillskott. Det rör sig om ungefär 500 lägenheter som är rivna under denna tid.

Ludvikahem påbörjade en åtgärdsplan under 2006 för att minska antalet outhyrda lägenheter.

I år har ytterligare 97 lägenheter rivits, 85 lägenheter är borta på Ludvika gård och rivningen av 12 pågår i Nyhammar.

Nu ska Ludvika kommun skjuta till totalt 25 miljoner kronor fördelat på tre år. Majoriteten i kommunstyrelsens arbetsutskott sade i förra veckan ja till att betala ut den första summan på sju miljoner kronor. Moderaterna däremot tyckte att bolaget ska bära sina egna kostnader.

Om det fortsätter att vara outhyrt så ingår det i planen att ytterligare åtta miljoner kronor betalas ut under 2008 och tio miljoner kronor under året därpå.

- Tillskotten beror på extraordinära åtgärder, som rivnings- och evakueringskostnader samt nedskrivning av bokfört värde, säger vd Ulf Rosenqvist.

- Det rår inte våra hyresgäster för och de ska inte drabbas av kostnaden. Sedan kan man tycka att det är orättvist och att inte heller kommunen rår för den. Invånarantalet har minskat med 25 procent, sedan 80-talet, och staten borde ha stått för kostnaderna eftersom det är strukturella anpassningar efter gruvnedläggningarna.

I dag har Ludvikahem cirka 200 tomma lägenheter och då har bolaget nyss sålt 258 lägenheter till Anders Skoglund.

Om det behöver skjutas till ytterligare miljoner till Ludvikahem är förstås svårt att sia om.

- Vi vet inte hur mycket exakt som kan komma att behövas. Vi jobbar med kraftfull marknadsföring och ser att det är ett uppsving på gång, säger Rosenqvist som låter hoppfull.

Mer läsning

Annons