Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Besvikna elever på VBU

/
  • Är vi inte vuxna? Patricia Lundgren, Belma Hodzic och Karin Ohlsson undrar varför det krävs att föräldrarna säger till innan de till exempel får byta individuellt val. De tycker själva att skolan borde lyssna på dem, eleverna, det gäller.
  • Svaren dröjer. Karin Ohlsson säger att det tar väldigt lång tid innan eleverna får svar från ledningen.
  • Foto: Sven Thomsen

Annons

För ett och ett halvt år sedan hörde elever på VBU av sig till NLT för att berätta om problemen med schemaläggningen. Många lektioner ställdes in och schemakrockar var vanliga.

Nu kommer ny kritik fram. Den här gången gäller det bemötandet från ledningen.

Karin Ohlsson, Belma Hodzic och Patricia Lundgren går det andra året på samhällsvetenskapliga programmet, ekonomisk inriktning. De tar som exempel det individuella valet. De ville byta från ett ämne till ett annat och fick svar från läraren att det var okej.

- Vi gick till rektorn (Leif Isaksson) och han sade att hade vi valt det, då står det fast. Vi tyckte att det är väl bättre att byta än att inte få godkänt. Men när föräldrar sedan säger till blir det plötsligt okej, säger Karin Ohlsson.

Hon tycker att gymnasieelever är så pass gamla att lärare och rektorer borde lyssna på dem. Inte minst eftersom det är deras framtid det gäller.

Trion är också missnöjd med informationen och tillgängligheten hos ledningen, en fråga som de tagit upp i klassrådet - utan resultat. När lärare är frånvarande ska det stå anslaget, men det gör det sällan. Och den e-post de skriver blir långt i från alltid besvarad.

- En kompis skulle byta språkval och blev bollad fram och tillbaka ett år innan det hände något. Man känner sig maktlös. De hör vad vi säger, men de lyssnar inte.

Rektor Leif Isaksson tycker att det är beklagligt att eleverna uppfattar det så och tillägger att deras upplevelse alltid är den rätta. Samtidigt konstaterar han att ledningen inte kan tillmötesgå allas behov vad gäller ämnesval.

- Men jag måste som rektor ta tag i det här dilemmat. Det är ju beklämmande om de upplever att de inte blir lyssnade på.

Han tycker inte att e-post är det optimala sättet att ta kontakt med personer i skolledningen, utan förespråkar en personlig kontakt.

- Det viktigaste är att vi träffas. Och om någon känner att den inte blir hörd av mig, ska den gå till min chef Åke Sandberg. Fungerar inte det heller är det en fråga för politikerna i direktionen.

Senare under tisdagen ringer Leif Isaksson upp NLT igen och meddelar att han nu styrt över e-post från en adress till en annan. Han har två olika, vilket orsakat bekymmer.

Mer läsning

Annons