Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Beskedet: äldreboende nedlagt under 2018

Personal och kanske även boende på kommunens äldreboenden oroar sig för att just "deras" boende kommer att stängas.
Nu namnger vård och omsorgs ordförande fyra boenden där oron är särskilt stor.

Annons

Personalen på Biskopsgården känner oro för att det är det äldreboendet som kommer att stängas, uppger vård och omsorgs ordförande Åsa Bergkvist (S).

– På Granliden (i Grängesberg) säger de att det blir säkert Granliden och samma oro finns på Säfsgården (Fredriksberg) och Solgärdet (Sunnansjö). Och på Biskopsgården tror man att det boendet stängs eftersom kommunen inte äger fastigheten.

Om det blir något av dessa boenden eller något annat äldreboende som stängs, kan eller vill Åsa Bergkvist (S) inte säga i dag. Men en sak är hon säker på och det är att demensboendet Skogen i Ludvika har fribrev.

– Det är ju platser för demenssjuka som det finns störst behov av.

I övrigt konstaterar hon att det är fullbelagt på boendena i Ludvika medan det finns tomställda platser på Granliden, Solgärdet och Säfsgården.

Så ni är på väg att ta ett beslut som ytterligare utarmar landsbygden utanför Ludvika stad?

– Vi har inte ambitionen att utarma landsbygden. Men visst blir det en utarmning om vi skulle besluta att lägga ner något av äldreboendena utanför stan. Men... vi måste göra en strukturförändring för det är något som kommunfullmäktige 2015 sade åt oss att göra.

Åsa Bergkvist och övriga politiker väntar nu på att förvaltningschefen Margareta Karlsson ska lägga fram ett konkret förslag om vilket äldreboende som kan offras. Förslaget kommer dock inte att presenteras förrän det har blivit klarlagt exakt vilka hyror vård och omsorg betalar för respektive boende. En rapport om hyresnivåerna kan vara att vänta senare i höst eller i början av 2017.

– Om Margareta lägger fram ett förslag om att det vore klokast ur kommunperspektiv att stänga till exempel Granliden så måste vi räkna in de aspekterna. Men det är att gå händelserna i förväg.

Åsa Bergkvist, uppvuxen i Grängesberg, konstaterar att det kommer att bli "ett jäkla liv" i samhället om politikerna ger Granliden dödsstöten. Likväl måste det komma ett beslut under 2017, bara något år före nästa val, och hon hoppas att nämnden med ledamöter av olika politiska kulörer kan vara överens om tagen.

Men även om vårdpolitikerna tar beslutet nästa år, så kommer det att dröja in på 2018 innan det utvalda boendet är helt utrymt och tillbommat. Åsa Bergkvist tror att avvecklingen tar ett år och möjligen längre än så.

– Vissa som bor på äldreboenden ska man låta bo kvar av humanitära skäl. Det är självklart att de som befinner sig i livets slutskede ska få bo kvar.

När kommunfullmäktige 2015 tog beslut om åtgärdsplanen, som berörde alla nämnder, så var ekonomin i sämre skick. I år väntas kommunen gå plus med nästan 30 miljoner.

Så frågan är om det ens är nödvändigt att stänga ett äldreboende och visserligen spara åtta miljoner men orsaka massor av turbulens och oro.

Åsa Bergkvist svarar att det är fler faktorer än de strikt ekonomiska som talar för att ett boende måste bort.

– Tyvärr måste vi göra den här strukturförändringen. De fastigheter vi använder för äldreboenden byggdes för ett mycket större invånarantal. Dessutom vet vi att det främst är de som är 90 år och äldre som söker plats på äldreboende och den gruppen kommer att minska ända fram till 2035 innan den åter ökar.

Mer läsning

Annons