Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bergvik Skog släpper värdefull kulturmiljö

/
  •  Foto: Gunne Ramberg
  • Fähuset har stått tomt sedan mitten av 1940-talet då de sista bofasta gjorde sig av med sin boskap.  Foto: Gunne Ramberg
  • På tunet finns två härbren som snabbt behöver höjas upp om de nedre stockvarven ska kunna räddas från förruttnelse.  Foto: Gunne Ramberg
  • Ruffigt och förvildat. Det är det för närvarande vid Östergården på Brynberget norr om Nyhammar. Nu säljer Bergvik Skog den gamla finngården och utgångsbudet är nätta 225 000 kronor.  Foto: Gunne Ramberg

Annons

Mäklaren Sören Hansson, vid Fastighetsbyrån i Ludvika, har den tacksamma uppgiften att hantera det förestående ägarbytet.

- Det här är ett mycket speciellt uppdrag. Jag tycker det är jätteroligt, säger han spontant till tidningens medarbetare.

- Och det är unikt. Det är inte ofta som skogsbolag säljer objekt som ligger så här långt in på deras marker. I det här fallet är det ett undantag, tillägger han.

Gården lades ut till försäljning ganska nyligen och möjliga köpare har redan börjat höra av sig.

- Men objektet kommer inte att skyltas för de är rädda för att det ska bli vandalisering. Alla kontakter sker genom mig och jag följer med spekulanterna på visningar. Det är inte så lätt att hitta dit på egen hand.

Gården, även kallad Brynbergsgården, är en del av vad som en gång i tiden var en samlad finnby i gränstrakterna mellan nuvarande Ludvika och Gagnef kommuner.

Enligt hembygdsvännen Holger Karlsson i Norrbo koloniserades Brynberget av svedjefinnar och på 1600-talet omfattades hemmanet av 500 tunnland, både skogsmark och arealer för bete och odling.

Sedermera ska "bruksherrar från Nyhammar" ha lurat av brynbergsfolket dess kungliga brev och de fick finna sig i att vara arrendatorer.

- Det finns många berättelser om gården. Bland annat hur en ensam ungkarl som cyklade fram och tillbaka ner till Nyhammar för att vara vaktmästare på Frälsningsarmén, berättar Hansson vidare.

Enligt en historik, nedtecknad av bygdekännaren Kjell Vadfors, handlade det om Brynbergs Fredrik Karlsson. Han var en hängiven frälsningssoldat och vän med sedermera riksbekanta Anna-Lisa "Lapp-Lisa" Öst som under en tid tjänstgjorde vid kåren i Nyhammar.

De sista bofasta uppges ha lämnat Östergården i mitten av 1940-talet. Därmed var Brynberget en ödeby.

Efter detta har gården bland annat varit uthyrd till en scoutkår i Stockholm och även tjänat som privat sommarviste.

Att Östergården har ett betydande kulturhistoriskt värde är odiskutabelt. Till saken hör dock att manbyggnaden med fyra uthus, varav två är timrade härbren, är i stort behov av renovering.

- Vi måste hitta en köpare som har intresse, ekonomiska och tidsmässiga resurser att snarast hejda förfallet och därefter rusta upp gården, understryker Sture Björk, tidigare fastighetschef vid Bergvik Skog, Väst AB.

Även Sören Hansson påpekar vikten av att byggnaderna snabbt kommer under vård.

- Det krävs omedelbara insatser och att rädda yttertaket på bostadshuset är prio ett och att man lyfter upp härbrena så att inte nedersta stockvarvet ruttnar.

Mer läsning

Annons