Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bengt från Grängesberg når framgång i USA med eget hudvårdskoncept

/
  • När han kommer hem till Grängesberg och lugnet vid sjön Södra Hörken trivs Bengt Johansson och han är inte främmande för att bo här i längre perioder.
  • Tre produkter har Bengt Johansson lanserat i namnet Swedish Skin Care och flera är på gång.
  • Bengt Johansson har blivit allt mer trött på tempot, stressen och alla människor i Los Angeles. Grängesberg känns allt mer lockande.
  • Efter att ha fått upp ögonen som ung för USA var Bengt Johansson klar över att det var där han ville bo. Kontrasten till lugna Grängesberg är slående.
  • Det var på organisationen Icmads prisutdelning i New York i juni som Bengt Johansson och Swedish Skin Care fick första pris som årets innovatör för en av sina produkter. På bilden ses Bengt Johansson omgiven av från vänster Ian Ginsberg och Pamela Busiek, båda Icmad, och längst till höger, Janet Gurwitch från företaget Laura Mercier.

När Bengt Johansson gick i fjärde klass på Västra skolan i Grängesberg pratade klasskompisarna om att börja i gruvan, bli brandsoldater eller köra tåg.
– Men jag sa att jag tänkte flytta till USA och där har jag nu bott i 29 år, förklarar 43-åringen, som startade från noll men når allt större framgångar med hudvårdsföretaget Swedish Skin Care.

Annons

Nyligen fick företaget en åtråvärd utmärkelse när branschen hade sin egen Oscars-gala i New York.

– För oss är det stort genombrott och det bästa som hänt och saken uppmärksammades i bland annat Wall Street Journal. Priset ger oss extra draghjälp i lanseringen av våra produkter, förklarar Bengt, när tidningen träffar honom i huset i Hörks Hage. Här har han och sambon Joanne Hernandez sökt lugnet de senaste två veckorna.

– Jätteskönt att komma ifrån stressen i Los Angeles, konstaterar den bredaxlade entreprenören, som trots alla år i USA fortfarande pratar genuint Grängesmål uppblandat med ett och annat ord på amerikansk-engelska.

Det var för övrigt under de många åren som aktiv i bodybuilding-tävlingar i USA, som han tränade upp sin kropp.

– Men jag lyfte sönder axlarna och har tvingats till fyra operationer. Men jag tränar en del fortfarande.

Han säger att han faktiskt längtar till att flytta hem till Grängesberg för gott och sköta företaget därifrån. Men basen blir ändå kvar i USA och huvudkontoret i Beverly Hills.

– Vi håller på att lansera oss i Europa och det vore trevligt om vi kunde göra det ifrån Grängesberg. Det kanske till och med skulle kunna gå att få till tillverkning här.

Naturligtvis spelade Bengts egen bakgrund in när han valde att koppla företagsnamnet till Sverige men det var också strategiskt:

– Sverige har bra rykte i USA och förknippas med ärlighet och trygghet. Swedish i namnet ger en bra image.

Företaget startade han tillsammans med sin åtta år äldre bror, Gunnar, som bor kvar i Grängesberg. Dessutom finns ett antal andra personer, som investerat i aktiebolaget.

– Jag har i flera år jobbat som fastighetsmäklare och det har varit nödvändigt för att få ihop kapital till att utveckla Swedish Skin Care. Det har varit väldigt mycket kostnader och som liten på marknaden måste man ha ekonomiska muskler för att försvara sina intressen mot jättarna i branschen. Produktutveckling, patent och marknadsföring kostar, förklarar Bengt.

För närvarande har bolaget tre hudvårdsprodukter på marknaden men fler är på gång. Man samarbetar intimt med organisationer för psoriasisdrabbade och personer som drabbats av brännskador.

En av produkterna är framtagen för att lindra hudproblem hos kvinnor i samband med hårborttagning.

– Kvinnor i alla åldrar rakar sina ben och kan drabbas av hudirritationer. Vi år också på gång med en produkt för män. Det är inte ovanligt med problem vid ansiktsrakning, konstaterar Bengt.

Innehållet bygger mycket på forskningsrön av den svenske biokemisten Hugo Wikholm, som dog 1997.

– Det var min bror Gunnar som kom i kontakt med honom när han sysslade med export och import av kosttillskott och tillsammans utvecklade vi ett samarbete.

Men det var några riktigt tuffa år där borta i USA innan dess för Bengt. Redan som 19-åring fick han stå på egna ben.

– Min far Arne jobbade många år utomlands för Asea och ABB och när kontraktet var slut i USA åkte mina föräldrar hem. Men ingenting kunde få mig att följa med. Jag ville stanna i USA.

Bengt tränade och tävlade i bodybuilding men vad skulle han försörja sig på?

– Jag hade vare sig uppehålls- eller arbetstillstånd, inga pengar och ingenstans att bo. Men jag lyckades hanka mig fram som personlig tränare, vakt på klubbar och städa toaletter. Jag hade ständigt två-tre jobb. Av en kompis föräldrar fick jag hyra ett rum bakom ett garage för 100 dollar i månaden. Men jag flyttade många gånger och ibland var vi tre killar som delade på en etta.

Att ge upp och flytta hem hade han inte en tanke på. Bengt gick college och kom in på universitet. Hans studier förde in honom i fastighetsbranschen. Han förmedlade både privatbostäder och företagsfastigheter.

1993 tog planerna på att ge sig in i hudvårdsbranschen allt fastare form tillsammans med brodern Gunnar och 1998 började man testförsäljning.

– Vi samarbetade med privatläkare som hjälpte oss att utveckla och testa produkterna på några patienter. Vi tog fram en spray som provades av personer med psoriasis och resultaten var väldigt lovande, trots att produkten inte innehåller några "tunga" ingredienser.

Många drömmer om den eviga ungdomen och att trolla bort åldersrynkor.

En av Swedish Skin Cares produkter är en antirynk-kräm.

Men kan du på allvar påstå att den har effekt?

– Jag medger att den inte kan göra mirakel och inte över en natt. Men en längre behandling kan påverka ansiktsmusklerna så små rynkor slätas ut, svarar Bengt.

Tillverkningen av produkterna sker hos etablerade företag i USA.

– Vi lägger in beställningar precis som flera andra firmor men helt utifrån våra egna formler.

Hittills har internetförsäljning dominerat men Bengt jobbar på att försöka hitta nya försäljningskanaler i butiker och kedjor.

– Våra produkter tillhör inte de dyraste på marknaden men heller inte de billigaste.

Om fascinationen för USA och Los Angeles var påtaglig hos en ung Bengt Johansson och den minskat avsevärt med åldern.

– Det är ett jäkla tempo hela tiden som är väldigt jobbigt och det är väldigt skönt att komma hit till Grängesberg. Det är lättare att vara kreativ när det är lugnt.

Han konstaterar att det bor 12 miljoner människor i Los Angeles-området och det inom en timme finns allt från extrem rikedom till djup misär.

– Det finns väldigt många fattiga och sjuka som bor på gatan och som jag känner att jag skulle vilja göra en insats för, att hjälpa dom till en andra chans.

Mer läsning

Annons