Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Barn och unga vinnare i nya kommunbudgeten

Nya förskolor, satsning på skolan och kvartersgårdarna. Det är prioriterade delar i 2017 års kommunbudget och som majoriteten med S, V och MP står bakom.
Ändå får de tunga nämnderna inte de pengar man har begärt.

Annons

Det var en påtagligt nöjd trio kommunalråd, Lars Handegard (V), Lotta Wedman (MP) och Leif Pettersson (S), som bjöd in DT till pressträff och presenterade förslaget till budget för 2017. I år blir det ett överskott på uppåt 30 miljoner och nästa år ännu lite mer, hoppas de.

I tisdags hade kommunstyrelsen möte om nästa års budget och som kommunfullmäktige tar definitivt beslut om senare i november.

Vid en pressträff på onsdagen berättade kommunalråden Leif Pettersson (S), Lotta Wedman (MP) och Lars Handegard (V) om de satsningar som planeras nästa år.

– Social- och utbildning får ytterligare 18 miljoner till förskolan för att täcka kostnaderna för nio nya avdelningar. Skolan får ett tillskott på tio miljoner då elevantalet har ökat. Pengarna går till fler lärare men också till en satsning på elevhälsan, upplyser Lotta Wedman och tillägger att även socialen får ett tillskott. I det fallet sju miljoner som läggs på en enhet som ska inrikta sig på att stötta nyanlända.

– Kultur- och fritid tillförs 4,3 miljoner utöver ordinarie uppräknad ram för ökade lönekostnader med mera. Pengarna kommer framför allt gå till en satsning på fritidsgårdarna, säger Lars Handegard.

I kommunen finns i dag kommunalt drivna fritidsgårdar i Folkets hus i Ludvika och i Lorensberga. I Grängesberg driver Svenska kyrkan en kvartersgård på uppdrag av kommunen och i Nyhammar har Folkets hus-föreningen samma uppdrag.

– De här avtalen går ut 30 juni nästa år och kultur- och fritidsnämnden får bestämma om avtalen ska förlängas eller om gårdarna i framtiden ska drivas av kommunen med högre personaltäthet, uppger Handegard. Han noterar vidare att kommunen även planerar att öppna en kvartersgård i Marnäs.

Vård- och omsorg ges en budget på 526 miljoner, vilket är åtta miljoner utöver uppräknad ram för kostnadsökningar. Lars Handegard meddelar att nämnden får full kostnadstäckning för nya löneavtalet för undersköterskor. Pengatillskottet ska även användas till organisationsutveckling av hemtjänsten med mera.

– Nu finns det också pengar till viss bemanningsökning, under tio tjänster, inom LSS, psykiatrin och bland enhetscheferna.

Leif Pettersson berättar att samhällsbyggnad får 82 miljoner och här görs en extra satsning på sju miljoner utöver uppräknad ram.

– Vi behöver mer resurser för utredningar om ökat bostadsbyggande, utveckling av infrastruktur och arbetsmarknadsprojekt. Antingen anställer vi personal eller tar in konsulter. Kommunstyrelsen får också mer pengar för att vi ska kunna jobba mer kommunövergripande med flera frågor.

Trots tillskotten kan det noteras att vare sig social- och utbildning eller vård- och omsorg får de miljoner man begärt. Social- och utbildning ville ha 579 miljoner men får nöja sig med 575 medan vård- och omsorg begärde 530 men får 526.

Lars Handegard förklarar detta med att det är osäkert om alla förskoleplatser i Grängesberg och Nyhammar behövs nästa år. Mycket är avhängigt beslut hos Migrationsverket om framtiden för flyktingförläggningarna på de här orterna. När det gäller vård och omsorg så får prutningen konsekvensen att man inte kan anställa lika många enhetschefer som önskat.

Frågan är hur detta går ihop med arbetet kommunen bedriver för att minska sjukfrånvaron. Det har sagts att sjukfrånvaron skulle kunna minska om enhetscheferna blev fler och varje chef därmed fick ansvar för färre medarbetare.

– Nu ger vi dem pengar så de kan anställa fler enhetschefer, men inte lika många som de har önskat. Men vi klarar inte ekonomiskt att nästa år lägga ännu mer pengar på fler enhetschefer, hävdar Lars Handegard.

De tre kommunalråden är på det stora hela påtagligt nöjda med budgetförslaget. Går allt som man tänkt sig går kommunen plus med 32 miljoner 2017.

– Och även i år räknar vi med ett resultat enligt budget, alltså ett plus på 28 till 32 miljoner. Det såg ju lite annorlunda ut när vi tre tillträdde för ett par år sedan, säger en belåten Leif Pettersson.

Kommunalråden i Ludvika, Leif Pettersson (S), Lotta Wedman (MP) och Lars Handegard (V), berättar att kommunen nästa år lägger fyra miljoner på fortsatt uppsnyggning av Väsmanstranden och ett antal miljoner på cykelvägar.

Mer läsning

Annons