Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bankkunder utsattes för bedragare

Annons

I samtalet till den ena kunden uppgav sig rösten i telefonen vara en av bankens anställda. Av allt att döma verkade "bankmannen" vara trovärdig och kunden läste upp numret till kortet. Något senare misstänkte dock den unge mannen att något var skumt.

Han ringde upp bankkontoret och berättade om samtalet. Därmed spärrades också bankkortet omgående.

Det andra fallet tyder däremot på att bedragaren gick händelserna i förväg. Bedragaren uppgav sig att ringa från bankkundens försäkringsbolag.

Samma dag hade det nämligen begåtts ett inbrott i bankkundens bil, och för att underlätta kommande ersättningsanspråk bad "försäkringsmannen" om kortnumret.

Till saken hörde dock att bilägaren/bankkunden vid den tidpunkten inte hade en aning om att han utsatts för ett bilinbrott.

Och ett försäkringsbolag som är så snabb i svängarna att man ringer upp innan försäkringstagaren känner till vad som hänt hör inte till vanligheterna.

Därmed anade bankkunden oråd och lämnade inte ifrån sig numret. Det stod dock senare klart att bankkundens bil mycket riktigt utsatts för ett inbrott. En inte alltför vågad slutsats blir därmed att inbrottstjuven och "försäkringsmannen" var en och samma person.

Det kan också påpekas att Swedbanks kontor i Ludvika under torsdagsmorgonen hade besök av bankens säkerhetschef.

-Han frågade om våra kunder utsatts för den här typen av bedrägerier. Och det hade vi inte, förrän i morse, berättar privatmarknadschefen Roger Olsson.

Han tycker det finns all anledning att gå ut med en varning till samtliga bankkunder.

Och han betonar att banken aldrig ringer upp sina kunder och begär att de ska läsa upp sina kort- eller kontonummer.

- Så jobbar inte vi.

Enligt Roger Olsson klarade sig båda kunderna undan med blotta förskräckelsen över att någon okänd försökt komma åt deras konton.

- Det var ju tur att båda snabbt anade oråd så att korten kunde spärras.

Såvitt privatmarknadschefen känner till har det heller inte konstaterats att någon obehörig försökt göra uttag från de båda kundernas konton.

HARRI KRIIKKULA

Mer läsning

Annons