Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Avstyrker skyddsjakt på vargarna

Naturvårdsverket väntas vilken dag som helst ta beslut om skyddsjakten på de fem vargarna i Olsjöreviret ska beviljas eller inte.
I vågskålen väger yttrandena från Länsstyrelsen Dalarna respektive Vilskadecenter tungt – och båda avstyrker nu skyddsjakt.

Annons

Det var för snart två veckor sedan som en sällskapshund vargdödades efter att ha rymt från sitt hem i Norrbyn i Saxdalen.

Händelsen resulterade i ett möte som i sin tur resulterade i att två privatpersoner, med stöd av uppskattningsvis 150 namnunderskrifter, förra måndagen lämnade in en ansökan om skyddsjakt på samtliga fem vargar i Olsjöreviret.

Länsstyrelsen Dalarna respektive Viltskadecenter har nu lämnat in var sitt yttrande angående skyddsjakten.

"Länsstyrelsen har sedan november fått in flera rapporter om varg som varit närgångna och setts nära bebyggelse. Även om inte alla rapporterade observationer kunnat kvalitetssäkras så är det länsstyrelsens bedömning att det har varit en betydande vargaktivitet i området. Den oro som beskrivs måste tas på största allvar och skrämsel och skadeförebyggande åtgärder behöver vidtas", skriver länsstyrelsen genom naturvårdsenhetens chef Stig-Åke Svenson och Fredrik Dalerum, ansvarig för skyddsjakt på stora rovdjur på viltfunktionen.

Bland de skadeförebyggande åtgärderna nämns att sätta upp så kallat lapptyg, men myndigheten anser inte att det finns tillräckliga skäl för att tillstyrka skyddsjakten.

Viltskadecenter (VSC), vars yttrande är underskrivet av forskaren Jens Karlsson, är av samma uppfattning.

"Utifrån de händelser som anförs i ansökan samt den dokumentation som VSC känner till, finns ingenting som tyder på att vargarna i Olsjöreviret uppträder på ett sätt som kan antas vara farligt för allmänheten", menar han.

På torsdag medverkar både länsstyrelsen och Jens Karlsson på ett nytt möte i Saxdalen, där de bland annat kommer att informera om förutsättningar för, samt svara på frågor om, skyddsjakt.

Mycket talar för att Naturvårdsverket redan innan mötet har tagit ett beslut om skyddsjakten.

– Det är bra om vi får till ett beslut innan det mötet, så att alla vet vad det är som gäller, säger Göte Hamplin, handläggare på Naturvårdsverket.

Gällande vargförekomsten i Olsjöreviret så håller länsstyrelsen det inte för omöjligt att de kan vara fler än den vuxna tik och fyra årsvalpar som spårats under vinterns inventeringsdagar.

"Detta är dock ett minsta antal, och fler individer skulle kunna förekomma", skriver man i sitt yttrande.

Mer läsning

Annons