Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Återvinningschefen: Nya sopsystemet kan bli dyrare än 50 miljoner

Tjänstemännen har räknat på ett "värsta scenario" och då blir kostnaden för nya sopsystemet 50 miljoner.
Men, det kan bli ännu dyrare, uppger återvinningschefen.

Annons

Får Ludvikas politiker nu ta i tu med en ny

– 50 miljoner är den maxkostnad vi känner till i dag. Men sedan när vi tar in skarpa anbud så kan det visa sig att kostnaden blir högre, eller lägre, säger Ola Nyström.

Han kommenterar nu DT:s artikel i onsdags där det framkom att införandet av nya sopsystemet befaras bli avsevärt kostsammare än de 30 miljoner det talades om för mindre än ett år sedan. För hushållen väntas de årliga sopavgifterna öka med flera hundralappar, kanske ännu mer, när nya soptunnorna tas i bruk från hösten 2018.

Vad det blir för slutsumma i investering kommer bland annat att bestämmas av hur många hushåll som väljer den nya flerfackstunnan och vad enda leverantören i Sverige av sådana tunnor begär för pris, konstaterar Ola Nyström.

Men var det så vettigt att förra hösten som underlag för Ludvikas flerårsbudget lägga fram Härnösands kalkyl på 30 miljoner?

– Då fanns det inte tid att snällt be leverantörer om budgetoffertar. Om det var vettigt eller inte vill jag inte svara på. Vi fick uppdraget av politiken och vår förvaltningschef (Göran Andersson), säger Nyström.

Samhällsbyggnads ordförande Åsa Wikberg (MP) står fast vid att det var rätt att hösten 2015 lägga fram budgetunderlaget om en kostnad på 30 miljoner.

– I en investeringsplan funkar det så att om det uppstår behov av något så måste vi få göra en uppskattning om vad det handlar om i kostnader. Att i en investeringsplan inte ta upp investeringsbehov vore direkt felaktigt eftersom sådana behov ska bedömas i en avvägning mot andra satsningar.

Vi kanske i stället ska prata om spann, säger Åsa Wikberg (MP) som dock försvarar beslutet att först prata om investering på 30 miljoner för att nu uppskatta den till 50 miljoner.

Ser du inte ett trovärdighetsproblem här och att ni kan få en ny "gångbrodebatt"?

– Man kan fundera på hur vi ska kommunicera investeringsplaner. Man kanske i stället ska prata om spann när det gäller beräknade kostnader. Jag tycker att vi nu har ett stabilt underlag men det är klart att medborgare kan uppfatta det som att vi har räknat fel. Men beräkningen om 50 miljoner fanns redan tidigt i år och jag tycker inte att det är korrekt att påstå att kostnaderna skenar, svarar Åsa Wikberg.

Gångbrodebatten? Den gick het för ett par år sedan i samband med att DT kunde berätta vad gångbron från centrum till Väsmanstranden kostat.

Från början beräknade kommunen att broprojeket skulle gå på 23,2 miljoner men slutnotan rusade upp i 45 983 129 kronor.

Kostnaden kan bli högre eller lägre än 50 miljoner, säger Ola Nyström. Slutkostnaden bestäms bland annat av hur många hushåll som beställer flerfackstunnorna.

Mer läsning

Annons