Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Asfaltsarbetare i Ludvika - polisen varnar

Annons

Männen har utfört arbeten i trakterna runt Örebro och Västerås, främst i gamla villaområden där det bor äldre personer, uppger Börje Strömberg på informationsenheten hos Västeråspolisen.

– Det är olika grupper med arbetare, oftast engelsktalande, och de kommer hit för att tjäna snabba pengar.

– Vi har fått en rapport från Örebro där en gammal dam blivit tillfrågad och hon var inte på det klara med vad hon svarat på. Arbetarna hade rivit upp asfalten och skulle stensätta när sonen kom hem dit och såg vad de gjorde. De avbröt jobbet men krävde 30 000 kronor för det som gjort. Männen uppträdde då hotfullt.

Det som polisen i Västmanland varnar för är att männen sätter igång snabbt och att då de gjort jobbet är det svårt att reklamera om något är felaktigt.

– Vår uppmaning är att vara tydliga, att säga nej och inte bara skaka på huvudet om man inte är intresserad. Det har hänt tidigare här i länet att de lagt ett tunt asfaltlager och när man kört med bil på uppfarten har det blivit spår i asfalten, likadant har det varit med stenläggare. Det krävs ett bra underarbete, att man kör med vibrator, helst har vält och använder bra bärlager. Det får man inte med bara ett lager grus, risken finns att det vid första tjälen är förstört. Det finns ingen ångerrätt om det är ett slarvigt utfört arbete.

– I veckan var det en dam hit som hade anlitat arbetare men när det nästan var klart hade de gett sig av. Hon hade inte hört av dem och undrade om vi möjligtvis visste var de höll hus.

Det finns ytterligare en aspekt på dessa tillfälliga arbeten och det är skattemyndighetens. Anlitar man ett företag kan man begära f-skattsedel och referenser. Finns inte detta och man anlitar en privatperson är man skyldig att betala arbetsgivaravgifter.

Mer läsning

Annons