Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Arbetsmiljön gör Samhallpersonal sjuka

/

Annons

På Samhalls hemsida förklarar bolaget sitt uppdrag:

"Att producera varor och tjänster på en konkurrensutsatt marknad, och därigenom skapa meningsfulla och utvecklande arbeten för personer med funktionshinder.

Samhall ska ge var och en möjlighet att växa utifrån sina egna förutsättningar och att kunna prova på arbetsuppgifter som motsvarar de som utförs på den övriga arbetsmarknaden. Våra medarbetare med funktionshinder kan därigenom bygga upp en tro på sig själva, få en mer meningsfull vardag och i bästa fall också möjligheten att övergå till en anställning på ett annat företag."

Men det var inte vad Arbetsmiljöverket fann vid sin inspektion i Ludvika.

Här hittade de en arbetsplats som producerar arbetsskador. Ett företag som erbjöd ensidigt upprepat arbete i ogynnsamma arbetsställningar och ett företag som visserligen har en belastningsergonom men vad hjälper det när det saknas rutiner att åtgärda brister.

Samhall i Ludvika tvingas nu upprätta en skriftlig handlingsplan för att systematiskt ge sig i kast med problemen.

Vid montaget av belysningsarmatur så krävs god syn och därmed belysning. Men den som finns bländar så några arbetar hellre utan platsbelysning.

Montagepersonalet kan inte heller reglera höjden på sina arbetsbord och arbetsstolarna är utslitna och ska bytas ut.

Samhall brister också i att informera sina anställda om ergonomi och åläggs att utbilda sin personal om vikten av att undvika monotona jobb, dåliga arbetsställningar, hjälpmedel och att man ska ta paus ibland.

Arbetsmiljöverket konstaterar att det krävs att en företagshälsovård kopplas in för att man ska kunna rätta till arbetsmiljön. Senast 30 september ska Samhall ha förklarat sig.

Mer läsning

Annons