Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Alf-Åke Jansson lämnade ABB efter EU:s razzia

Annons

Grängesbördige Alf-Åke Jansson har de senaste åren kört ABB:s transformatorfabrik i Ludvika kommuns vänort Bad Honnef. Innan han tog över transformatortillverkningen i Tyskland var Alf Åke Jansson landchef för ABB Turkiet.

Karriären började i Ludvika där Jansson var försäljningschef på Transformers, han blev sedan transformatorchef i Turkiet och kom tillbaka som vd för ABB Capacitors i Ludvika innan han återvände till Turkiet.

I mitten av februari kunde Nya Ludvika Tidning rapportera om att EU-kommissionen genomfört en så kallad gryningsräd och inlett en utredning om en olaglig transformatorkartell.

EU-kommissionen har beslagtagit mängder av dokument om den misstänkta transformatorkartellen vid gryningsräder mot fem transformatortillverkare i Österrike, Tyskland, Nederländerna och Frankrike. Det kommer att ta år, liksom det gjorde runt GIS-kartellen, att gå igenom det beslagtagna materialet som omfattar åren 1999 till 2003.

EU-kommissionens razzior mot Siemens fabriker i Nürnberg och Linz i Österrike ledde till att Siemens omedelbart suspenderade tre medarbetare. ABB:s fabrik i Bad Honnef har 300 medarbetare och ABB deklarerade omedelbart att man samarbetar fullt ut med myndigheterna.

Utöver ABB och Siemens så misstänks Areva och de mindre tillverkarna Pauwels och SMIT ha deltagit i transformatorkartellen.

Razzian kom ett par veckor efter att EU-kommissionen utdelat rekordböter på 3,8 miljarder kronor till Siemens för GIS-ställverkskartellen. EU kan döma ut böter på upp till tio procent av omsättningen.

ABB slapp böter på två miljarder eftersom de anmält och samarbetat med kommissionen. GIS-kartellen omfattade ABB, Alstom, Areva, Schneider Electric, Fuji, Hitachi, Japan AE Power Systems, Mitsubishi Electric, Siemens, Toshiba och VA Tech.

I samband med att ABB avslöjade GIS-kartellen 2003 fick Josef Dürr, ABB:s högste chef för teknikområdet sparken. Den i Ludvika så populära chefen Jens Birgersson omplacerades och har numera lämnat ABB.

Men mutor och kartellavslöjandena har skakat Siemens mest. I förra veckan ledde korruptionsskandalerna i det tyska industrikonglomeratet till att även förre vd:n och nuvarande ordföranden Heinrich von Pierer tvingades lämna sin post.

ABB har tidigare fällts för medverkan i för en transformatorkartell i Australien, i en ställverkskartell i Ungern och Tjeckien. En utredning pågår också om ställverkskartellen i Brasilien.

Fakta: ABB har nolltollerans

I ABB-koncernens nuvarande affärspolicy säger sig ABB tillämpa nolltollerans vad gäller brott mot affärsetiska regler. Princip 13 i ABB:s sociala policy föreskriver att koncernen ska tillämpa högt ställda krav på affärsetik.

ABB ställer sig också bakom de grundläggande principerna i Internationella Handelskammarens uppförandekod, OECD-konventionen och U.S. Foreign Corrupt Practices Act för att slippa hamna i nya kartell och mutskandaler.

Mer läsning

Annons