Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

AEB bygger nya Ludvika

/
  • Vill växa. AEB:s Håkan Lodin la en budget på 42 miljoner men tillväxten i Ludvika är så stark att bokslutet slutade på 65 miljoner och i år blir det ännu mer.
  • Första skopan. AEB:s maskinförare Björn Westman som bor i Saxdalen har fått jobb på hemmaplan med det nya bygget av företagshotellet på Lyviksberget.
  • Industrihotell. Håkan Lodin och Anders Persson dagarna innan man börjar anläggningsjobbet för Ludvikas industrihotell på Lyviksberget.
  • Lyviksberget. Nu tar Björn Westman och de andra maskinförarna hos AEB sig an att lägga grund för ett stort industrihotell på Lyviksberget.
  • Räknar bilar. Birgitta Söderholm som är administrativ chef på AEB hjälper vd Håkan Lodin och arbetsledaren Anders Persson att räkna ut hur många anställda och bilar man har just nu i tillväxtföretaget.
  • Betongjobb. Olle Falck som är AEB:s projektledare för kraftverksbygget visar att nu är grunden för kraftverkstuben på gång vid Ludvika kraftverk som är AEB:s största jobb för närvarande.

Annons

Lodins företagsgrupp och intressen består av AEB Anläggningsentreprenader Högtryck, AEB Maskin, AEB Fastigheter i Ludvika, Dahlgrens i Dalarna och Cramo Maskiner.

- Vi har blivit en stor arbetsgivare i Ludvika med runt 75 anställda och är en stor beställare av tjänster hos Maserfrakt. Så vi snurrar nog runt en 100 man, fast bara fyra kvinnor. Vi hat 35 egna bilar och leasar ytterligare flera stycken. Så bilarna visar att vi flyttat hem, säger Lodin.

Han säger att det går runt så han är nöjd.

- Du förstår det kostar mycket pengar att växa. En nyanställd ska utbildas och ha en bil. Vi har positiva siffror. Vi hade satt upp en budget på 42 miljoner för 2006 och nu när vi håller på med bokslutet så ser vi att vi omsätter 65 miljoner. Och det blir bättre än så i år.

AEB-gruppen lägger bokstavligen grunden för Ludvika. Största jobbet just nu är betongjobben i Ludvika kraftverk, man har dragit ledningar och byggt fundament till vindkraften i Grängesberg, ar verksamma i Spendrups biogasprojekt, man gjuter plattor till Piren, Björks Möbler, Färgtema och gräver fjärrvärme i Fagersta, Ludvika och Grängesberg, sanerar klotter, lägger asfalt och plöjer ned elkablar...

- Hösten 1989 var vi 15 personer när vi startade AEB. Jobben fick vi ta i Mälardalen så de senaste tio åren har vi inte synts så mycket på hemmaplan. Nu känns det att det vänt. Vi har massor med jobb, säger Lodin som säger att hemligheten i det ligger i att man är snabba på att lämna offerter.

- Vi är specialister på mark och betongjobb, men vi är breda och därför får vi mycket jobb.

- Det bästa med att vara chef är om man räknar bom så får man inte skäll av annat än banken, skojar han.

AEB:s senaste projekt är en mångmiljonsatsning på Lyviksberget där det längst upp mot köpcentrat bygger en butik och nedanför den verkstad, tvätthall och ett nytt kontor ovanpå.

- Idag har vi vårt kontor efter Skolgatan, vi ville bygga till nio meter i två plan men en gammal stadsplan från 1942 sa annat. Jag kan inte fatta sådant. Men nu är det överspelat för nu bygger vi på Lyviksberget och där ska kommunens folk ha allt beröm de kan få, säger Lodin.

AEB har köpt 4000 kvadratmeter tomt på Lyviksberget och har en option på ytterligare två lika stora delar efter Gonäsvägen.

- Vi tar bort stubbarna inom kort och sedan börjar vi bygga. Vi bygger i etapper och tanken är att det ska bli ett småföretagshotell där vi flyttar vår maskindel allteftersom som vi hittar hyresgäster, säger Håkan Lodin.

Mer läsning

Annons