Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

ABBs supergridpartner etablerar sig i Sverige

Annons

Det är tillsammans med detta företag som ABB:s HVDC-enhet i Ludvika genomfört en förstudie för en supergrid med HVDC Lightkablar i Nordsjön som ska föra in 10 000 megawatt elkraft rån havsbaserade vindkraftsfarmar och samköra kraftnäten. Airtricity har kostnadsberäknat sitt pilotprojekt någonstans i Nordsjön till 185 miljarder kronor där inledningsvis de brittiska öarna, Tyskland och Nederländerna får den nya vindkraften. De hoppas få börja bygga 2010.

I en förlängning så vill ABB och Airtricity bygga ett HVDC Lightnät till havs från Finland till Spanien.

Airtricitys expanderar nu i Europa och det första landbaserade vindkraftparksprojekt på kontinenten förläggs till norra Portugal.

Sedan följer samarbetsprojekt i Sverige, Frankrike, Italien och Polen som värderas till 800 miljoner euro de närmsta tre åren.

Den tänkta parken i Sverige innebär en investering på 7,5 miljarder och med en effekt på mellan 400 och 600 megawatt

Eddie O'Connor, Airtricitys vd säger i pressmeddelandet:

"Vi ser fram mot att utveckla landbaserade vindkraftparker med samarbetspartners och företag i Sverige, Frankrike, Italien och Polen för att utveckla alternativa energikällor för Europa. Idag står vi inför den första fasen i vår strategi att utveckla samriskföretag över hela Europa. Det är en tydlig signal om Airtricitys engagemang för att förse länderna i Europa med förnybar energi."

Mer läsning

Annons