Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

ABB tar nästa steg i utvecklingen av HVDC

ABB presenterade på tisdagsförmiddagen en vidareutveckling av tekniken för överföringen av högspänd likström, HVDC Light. En teknik där ABB i Ludvika har en världsledande roll.

Annons

ABB skriver i ett pressmeddelande:

"Nästa nivå av ABB:s HVDC Light kommer att göra det möjligt att mer än fördubbla överföringskapaciteten till 3 000 megawatt (MW). Förbättringar i systemdesignen kommer att möjliggöra mer kompakta lösningar med potential att leverera 350 procent mer kraft.

Det betyder en enorm fördel i tillämpningar som exempelvis havsbaserad vindkraft och sammanlänkningar av kraftnät, där utrymmet i omriktarstationerna är begränsat, på såväl havsbaserade plattformar som landbaserade installationer."

ABB skriver vidare att framstegen som innebär fördubbling av både överföringskapacitet och överföringslängd, är möjlig tack vare utvecklingen av halvledarbaserade kraftenheter. I pressmeddelandet uttalar sig Claudio Facchin, global chef för ABB:s division Power Grids:

”Vi uppfann HVDC-tekniken på 1950-talet, vilket fick en avgörande betydelse för marknaden, och 1997 föddes HVDC Light som blev en av de mest betydelsefulla milstolparna i vår innovationsresa. 20 år efter detta genombrott är vi nu redo att skriva nästa kapitel om denna teknik."

Mer läsning

Annons