Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

ABB:s UHVDC-prov går spikrakt

/
  • Värstingarna. Dessa genomföringar kommer att ge ABB det hittills största exportgenombrottet. ABBs långtidstest är mycket framgångsrikt och blir det bästa bidraget mot växthuseffekten.
  • Spikrakt. ABB:s nya världsrekordapparater långtidstestas och Gunnar Asplund och projektledaren Urban Åström konstaterar att testen går spikrakt och så bra som man bara kan förvänta sig.
  • 50 grader. ABB:s projektledare Urban Åström, mästeruppfinnaren Gunnar Asplund och Stris Björn Engström visar för första gången offentligt hur det ser ut inne i

Annons

Det är Urban Åström som leder ABB:s stora utvecklingsprojekt som kan ge ABB Ludvika och sverige nuya exportrekord.

Efter invigningen av provkretsen i november har intresset varit stort och de internationella besökarna talrika.

- Det är ju de första proven på 850 kilovolt som sker med riktiga apparater i en autentisk miljö, säger Åström.

Alla som åker ned till Stris anläggning kan se utomhusapparaterna. För att omgivningen inte ska bli för laddad är provplatsen omgiven av ett tolv meter högt stängsel.

En generator alstrar spänningen till provapparaterna. Där står en brytare, frånskiljare, avledare, en RI-kondensator, en glättningsreaktor som stressas till sitt yttersta samt en optisk mätgivare. Det är laddat, det sprakar, håret reser sig när man är inne på provområdet.

Från utomhusdelen för den 18 meter långa väggenomföringen in spänningen till en 40-50 grader varm jättestor provhall där transformatorgenomföringen sedan för ned den ultrahöga spänningen till nästa rum där transformatorn testas i 60 grader.

Det känns om att komma in i en bastu stor nog att rymma alla ABB:s 2400 anställda.

Urbans bastu kallar en del det och andra Björnes magasin efter Björn Engström på Stri som sköter varmhallarna.

Kärt barn får många namn.

Nu är det så att egentligen hade inte ABB behövt bygga anläggningen eftersom man redan vet att apparaterna fungerar. Det har man vetat i 15 års tid, i teorin. Men ABB:s kunder ska övertygas. Och greppet fungerar, kineser, indier, brasilianare som vill ha UHVDC-systemet kan se det med egna ögon.

- Det här är inte en Power Pointpresentation utan sker i verkligheten och då blir det mycket lättare att övertyga kunderna, förklarar Asplund.

- Ett UHVDC-system på 6400 megawatt är en av de bästa investeringar man kan göra för miljön. En sådan överföring från ett vattenkraftverk motsvarar 70 procent av Sveriges koldioxidutsläpp från olja och kol. Vi snackar alltså om en rejäl insats för miljön, säger Asplund.

Att proven nu genomförs är ABB:s mästersäljare Gunnar Flisbergs förtjänst. Det är han som för tre år sedan lyckades övertyga de stora kunderna om 800 kilovolt UHVDC. Nu är det Lars Weimers som är bosatt i Kina sedan några år som jobbar med kundkontakterna.

När kunderna fanns så tvekade inte Gunnar Asplund och inte heller ABB-ledningen.

Så i snart tre år har utvecklingsjobbet pågått i Ludvika. HVDC-ventilen och kondensatorbatterierna var tämligen enkla att skala upp:

- Vi har provat olika former för ventilen i mammuthallen och kört så att det slagit ginstor till vägarna. Varför det kan man undra, jo för att vi sedan inte ska behöva bygga ventilhallen onödigt stor, säger Asplund.

Den tekniska utmaningen blev transformatorn och framför allt genomföringarna. ABB:s enhet Plast i Piteå har tagit fram de nya islolatorerna i plast. Hemligheten är att man lärt sig att förstå och behärska det man kallar krypströmmarna.

- Hade vi byggt med porslinen vi hade för 15 år sedan hade isolatorerna blivit 15 meter höga. Då skulle vi fått problem med vindlast och de seismiska kraven. Med kompositisolatorer kan vi bygga med samma höjd som vi har på 500 kilovoltssystemen, berättar Urban Åström.

- Jag har jobbat i ett par år med projektet. Att vi kan ta fram något sådant här i Ludvika beror på att vi är 2400 anställda som tror på det här. Alla från verkstadsgolvet upp till vd jobbar med samma mål. Ingen annan stans i världen finns så stor kunskap och engagemang samlad på en så koncentrerad plats som här. Sedan har vi haft med oss Stri, forskarbyn High Voltage Valley och professor Stanislav Gubanski.

Redan nu innan långtidsprovet avslutats så säger Gunar Asplund och Urban Åslund att de aldrig varit så förväntansfulla som nu för den kommande jättemarknaden.

Urban Åström, projektledare

Transformatorn Mats Berglund

Genomföringen Ralf Hartings

Kondensatorern Willy Schaub

Avledaren Pär Barkensjö

Brytaren Anders Alfredsson

Optisk mätning Jürgen Häfner

Mer läsning

Annons