Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

ABB:s sjätte raka HVDC-förlust närmar sig

Annons

Siemens kommande HVDC-projekt är väl känt sedan många år och heter Trans Bay Cable projekt. Projektet kommer som order till ABB:s ärkerival samtidigt som Siemenskonsortiet sätter Neptunkabeln i USA i drift nästa månad.

Kunden Babcock & Browns HVDC-kabel ska dras från Pittsburg i San Francisko Bay till San Francisco. Projektet omfattar en 85 kilometer lång dubbel 200 kilovolts kabel som levereras av kabelkonkurrenten Prysmian. HVDC-Plusstatonerna blir på vardera 400 megawatt och ska också kunna ge vinster då de kan köras som reaktiv effektkompensatorer.

Kontraktet är värt cirka 2,7 miljarder kronor och tidsplanen är forcerad då kabeln ska tas i drift i mellan september 2009 och mars 2010.

För att verifiera sitt HVDC Pluskunnande kommer Siemens att bygga en fullskalig back-to-backanläggning på 28 megawatt för pototyptesten.

Visserligen var Trans Bay Cable en väntad förlust för ABB, men inte raden av andra HVDC-förluster. Den sjätte raka HVDC-förlusten för ABB Ludvika måste ses i ett mönster då offerterna lämnades ungefär vid samma tidpunkt.

ABB har tidigare kunnat motivera en låg vinst på ett HVDC-projekt med att alla HVDC-projekt är så stora och komplexa att kunden måste köpa till utrustning och reservdelar under många år så långsiktigt är alla HVDC-affärer bra affärer.

Källor inom ABB vill bortförklara förlusterna med att Siemens måste få för låga marginaler i projekten och ABB-enheterna kan inte leva upp till ABB-ledningens vinstkrav med den priskonkurrens som råder.

- Men nu börjar vi fråga oss om det inte är bättre att ha projekt med små marginaler än inga projekt alls, säger en ABB-källa.

ABB:s oturskvartal började i mars då Siemens vann Indiens största HVDC-projekt som ska trygga New Delhis kraftbehov med en 2500 megawattslänk.

Helt nyligen så tog Siemens också över det kanadensiska vindkraftsprojektet NaiKun där ABB varit inne i förstudien som partner med HVDC-Ligttekniken.

Siemens vann nyligen 1000 megawatts HVDC-stationerna i Britnedprokekt värda 1,7 miljarder kronor mitt framför ögonen på besvikna ABB-are som fick nöja sig med kabeldelen. Samma sak i början av maj då Siemens skrev kontrakt på HVDC-stationerna i danska Storabältsprojektet på 600 megawatt.

Mer läsning

Annons