Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

ABB-pensionärer gästade okänt besöksmål på hemmaplan

Många av ABB-pensionärerna har inte besökt gruvmuseet som finns i Ludvika. Pensionärsklubben hade därför lagt sitt senaste möte vid Gammelgården, berättar Bitte Jangengård.

Annons

För flera av ABB-pensionärerna var det första gången man besökte gruvmuseet.

Man informerades om att Ludvika Gammelgård är en av Sveriges största hembygdsgårdar och gruvmuseet är världens äldsta och första industrihistoriska friluftsmuseum.

– För teknikintresserade fanns mycket intressant att beskåda, inte minst en stånggång i rörelse och det stora vattenhjulet , noterar Jangengård.

Förutom all gruvutrustning var det två gruvlok som mest fångade pensionärernas intresse. Dels det luftdrivna loket som laddades med en kompressor, dels det gamla dieselgruvloket som ännu inte fungerar.

– Loket vill inte starta och många var intresserade av vad som kan vara problemet. Till sommaren hoppas man att det ska gå att köras och visas upp. Intressant var att höra att en räls planeras runt området för att kunna köra runt med de fina loken.

Pensionärerna var imponerade över vad som finns i museets samlingar. Någon sade sig ha bott i Ludvika i 70 år och inte sett vad som finns nere på gruvmuseet.

Mer läsning

Annons