Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

ABB har stigit från 8,50 till över 160 kronor

Annons

Deutsche Bank höjer riktkursen för ABB till 30 schweizerfranc, motsvarande 171 kronor, från tidigare 26 schweizerfranc. Jyske Bank har satt ABBs riktkurs till 185 kr.

Men nu är toppen på den exceptionella högkonjunkturen är nådd hävdar ABB:s Sverigechef Sten Jakobsson som ändå räknar med fortsatt goda tider ett tag till skriver Dagens Industri.

Den globala konjunkturuppgången har bidragit starkt till att ABB så snabbt lyckades ta sig ur sin djupa kris för några år sedan.

Fem år i rad har ABB Sverige förbättrat sin produktivitet med över 10 procent.

- Industrikonjunkturen har haft sin topp och växer inte lika snabbt längre. Takten dämpas, men hur snabb avmattningen blir vågar jag inte gissa, säger Sten Jakobsson.

Även om tillväxten i världskonjunkturen sjunker framöver tror han inte på något förestående ras, inte minst tack vare fortsatt god tillväxt från de nya ekonomiska dragloken Kina och Indien. Och för ABB:s del ser det fortsatt väldigt ljust ut ett tag till.

- Vi har en väldigt gynnsam marknad. Vi växer oerhört starkt i båda våra huvudverksamheter kraft och automation. Orderingången både på koncernnivå och i den svenska verksamheten har varit fortsatt stark och 2007 ser ut att bli ett nytt bra år för oss, säger Sten Jakobsson.

Även klimatdebatten gynnar ABB så nu nyanställs och ersättningsrekryterar ABB kraftigt

- Det blir 700-800 personer i den svenska verksamheten i år. Det handlar om att ersätta anställda som slutar, men även om uppemot flera hundra nyanställningar för att klara den snabba tillväxten på flera områden, säger Sten Jakobsson.

Just nu söker ABB 15 personer till enheterna i Ludvika och Grängesberg.

Mer läsning

Annons