Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

ABB-anställda får råd när de sjukskriver sig

Annons

På ett år har man på ABB-enheterna totalt sett sänkt sjuktalen från 5,8 procent till 4,4 procent.

Ser man till metallarbetarsidan så har männens sjuktal minskat från 7,5 till 6,0 och kvinnornas från elva till sju procent.

- Orsaken till detta flera, vår nuvarande företagshälsa, bra samarbete, skadeförebyggande arbete och systematiskt arbete med alla långtidssjukskrivna, säger IF Metalls huvudskyddsombud Magnus Pettersson som ser det som speciellt viktigt att så snabbt som möjligt få i gång ett rehabiliteringsarbete.

Han säger att visserligen hade man regelbundna möten även tidigare, men mellan mötena hände inte tillräckligt mycket.

Vändningen kom när arbetsgivarna 2005 blev tvungna till medfinansiering.

- Fram till 2004 gick våra sjuktal upp. Nu har vi satt upp som mål att komma ned tre till fyra procent. Noll går inte, förkylningar, magsjuka och annat rår inte vi på, berättar personalchef Anette Blidberg vid High Voltage Products.

Nu tar man på ABB nästa steg.

800 anställda vid Power Products sjukanmäler sig nu via telefon till Medhelp.

Under våren följer fler enheter och Power Systems går in den 1 juni. Då är alla ABB:s cirka 2 400 anställda anslutna till Medhelp.

- Våra anställda kommer att sjuk- och friskanmäla sig via Medhelp. Medhelp är ett företag som har anställda sjuksköterskor som tar emot anmälningarna och som också ger rådgivning till våra anställda och deras anhöriga, berättar Anette Blidberg.

Alla sjuksköterskor som arbetar på Medhelp har minst fem års yrkeserfarenhet som sjuksköterska med varierande vidareutbildningar.

De sitter inte i Ludvika utan är utplacerade på fem orter runt om i landet men kan hjälpa till att slussa folk till sängen, apoteket eller till vårdcentralen.

Att det är kvalitet i rådgivningen råder det ingen tvekan om då flera landsting också anlitat Medhelp.

-Efter att man sjukskrivit sig och fått prata med sjuksköterska så blir man uppringd efter tre dagar och sedan efter den 14:e sjukdagen, berättar Magnus Pettersson.

På en mindre ABB-enhet har man testat systemet och erfarenheterna bland ABB-anställda är positiva, speciellt den personliga kontakten uppskattades berättar Blidberg som konstaterar att den stora förändringen blir att man måste lära sig att friskanmäla sig. Viss kritik om att man känner sig övervakad har framkommit berättar huvudskyddsombudet men IF-metallklubben backar helhjärtat upp projektet.

BO JOFFER

Mer läsning

Annons