Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

90-åring hamnade i kylan

/
  • Det tog på krafterna för Sven-Gottmar att ta sig till bersån som i natt ska kläs med väggar och tak.  Foto: Gunne Ramberg
  • Hur 90-årige Sven-Gottmar ska klara nätterna utomhus är en fråga vännerna ställer sig. Men i dagsläget är det både kallare och råare i det ouppvärmda barndomshemmet än ute.  Foto: Gunne Ramberg
  • Ulla Sandberg beskriver Sven-Gottmar som en synnerligen principfast man.
  • Sven-Gottmar Eriksson tackade aldrig nej till ett boende på Ängsgårdens servicehus. Han är fåordig, men det vill han gärna få sagt.  Foto: Gunne Ramberg
  • Vännen Margareta Larsson har hjälpt Sven-Gottmar Eriksson så mycket hon har orkat.  Foto: Gunne Ramberg
  • Överst på prispallen står Tove Källander med Sotis. Till vänster silvermedaljören Ronny med matte Marie Nordlund och till höger Ylva Källander med tredjepristagaren Brunte.  Foto: Björn Källander 

Annons

Så ville han inte sluta sina dagar. Därför fick den här historien en minst sagt märklig vändning. Boendet som han har valt ryms i bersån utanför barndomshemmet i Gonäs.

Från och med idag, fredag, kommer han att sova utomhus - på en badenbaden-stol.

- Vi kommer att täcka in bersån med plywoodskivor och en presenning, förklarar Ulla Sandberg.

Orsaken till utelivet är att bostadshuset i dagsläget inte är beboeligt. Elsystemet kollapsade i våras och slog ut både vattenpumpen och bergvärmeanläggningen. Först under november månad hoppas man ha hantverkare på plats.

- I nuläget är det faktiskt varmare utomhus. Huset är helt utkylt.

Ulla som är bosatt i Stockholm är den närmaste släktingen Sven-Gottmar har. Hon berättar att Sven-Gottmar är en person som under hela sitt liv satt tilliten till människor i sin omgivning högst av allt.

- Att kunna lita på folk var en självklarhet under hans tid som läkare och sedan i rollen som chef för Karolinska institutet. Och nu han blev han lurad på boendet på Ängsgården.

- Han är en mycket principfast man. När han bestämt sig för en sak så kan ingen ändra på det.

Den osannolika historien om 90-åringen med diabetes, hjärtsvikt och uppenbara rörelsesvårigheter och som vid den här tiden på året ska bo utomhus, ser också ut att få en rättslig fortsättning.

I huvudstaden minns man fortfarande förre Gonäsgrabben Sven-Gottmar Eriksson. Bland andra kändisadvokaten Leif Silbersky hör till dem som ifrågasatt den behandling som Sven-Gottmar anses ha utsatts för av vård- och omsorgsförvaltningen i Ludvika.

Genom sitt arbete vid Rikskriminalen har Ulla sedan många år god kontakt med Silbersky och talat med honom om vad som hänt. Hon är också i färd med att göra en anmälan om olaga hot.

- Sven-Gottmar ringde mig i somras och var mycket ledsen och upprörd. Då hörde jag i bakgrunden den här sjuksköterskan högljutt deklarera att "Nu jävlar ska du till Gonäs, och du kan lika gärna dö...".

Ulla tystnar och tillägger sedan att den resa han nu har valt mycket väl sluta där han tillbringat så många stunder förr - i bersån.

Mer läsning

Annons