Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

88-åring skadad – föll fyra meter från fönster på äldreboende

En 88-årig man drabbades av en höftfraktur efter att ha fallit ut genom ett fönster på första våningen på äldreboendet.
Nu har Ludvika kommun gjort en Lex Maria-anmälan.

Annons

– Vi vet inte hur det har gått till. Det var undersköterskor som hittade mannen på gräsmattan nedanför fönstret vid 7.15-tiden den 18 oktober. Han hade haft tillsyn cirka en halvtimme tidigare, säger Maj-Britt Bertholdsson, medicinskt ansvarig sjuksköterska vid kommunen.

Undersköterskorna konstaterade att mannen var vid medvetande. Ambulans tillkallades och förde 88-åringen till Falu lasarett där han opererades för en höftfraktur.

– Vi är skyldiga att göra en Lex Maria-anmälan när en patient skadats i vården. Nu måste vi försöka få svar på varför det hände och se till att något liknande inte händer igen, säger Bertholdsson som uppskattar att mannen föll cirka fyra meter.

Bertholdsson berättar att hon tjänstgjort som medicinskt ansvarig sjuksköterska i nästan sex år och säger att under de åren har något liknande inte inträffat tidigare.

Kan ni förhindra att det upprepas genom att se till att fönstren är låsta och inte går att öppna?

– Nej, vi kan inte låsa fönstren. Folk bor ju frivilligt på de här boendena så sådana åtgärder måste vi vara mycket restriktiva med. Vi får försöka se till att det inte händer igen.

Maj-Britt Bertholdsson uppger att 88-åringen efter operationen återvänt till boendet och att mannen efter omständigheterna mår bra.

Mer läsning

Annons