Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

71 miljarder i ökade skatter för kapitalinkomster – Så ser det ut i din kommun

Privatpersoner betalar mer skatt för kapitalinkomster än tidigare.
De senaste 25 åren har det varit en ökning med 71 miljarder, eller motsvarande 346 procent.

Annons

Svenskarna betalade 71 miljarder kronor mer i skatt för kapitalinkomster.Foto: Anders Wiklund / TT

I Dalarnas län är det de boende i Leksand som skattade mest under 2017, enligt färsk statistik från Statistiska centralbyrån (SCB).

Leksandsborna betalade i snitt 8 168 kronor i skatt för kapitalinkomster.

Älvdalen var den kommun i länet där invånarna hade minst kapitalinkomster. 3 035 kronor per invånare var 2017 års skattesnitt just för den delen.

"Själva inkomstskatten på kapital är väldigt hög i år, 92 miljarder, vilket är den högsta siffran som vi har sett", säger Johan Åhman, statistiker på SCB, till Nyhetsbyrån Siren.Rikssnittet för kapitalinkomstskatt låg på 9 200 kronor per person för deklarationsåret 2017, vilket gäller inkomster under 2016.

APPEN: Håll dig uppdaterad – ladda hem vår app för IPhone och Android här FAKTA: Inkomst av kapitalTill inkomst av kapital räknas inkomster och utgifter som inte kan hänföras till näringsverksamhet eller tjänst. Det kan till exempel vara uthyrning av privata tillgångar, utdelning på aktier, vinst vid försäljning av tillgångar och ränteutgifter.

Endast fysiska personer (privatpersoner och dödsbon) beskattas för inkomst av kapital.

Överskott av kapital beskattas med en statlig skatt på 30 procent och vid underskott medges skattereduktion.Källa: Skatteverket.

Mer läsning

Annons