Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

200 000 i vite

Annons

Det beslutet tog miljö- och byggnämnden i går. Inte oväntat är markägaren, Karlstadsföretaget GMTC, inte nådigt i sin kritik.

- Det är socialistiskt styre i Ludvika, vad mer kan man säga, utbrister Anders Sjöstedt som är delägare i företaget.

Han förmodar att nämndbeslutet överklagas till länsstyrelsen men det kan också tänkas att företaget låter utföra provtagningen och den så kallade riskklassningen.

- De åtgärder som man begärt att vi ska göra kostar 200 000 kronor, alltså lika mycket som vitet, säger Sjöstedt.

Kommunen förmodar att "doppning" av sågverkets produkter förekommit i olika former från 1960-talet och fram till 1995. Miljökontoret bedömer att det kan ha spridits dioxin dels i anslutning till doppningskar, dels från virke som legat på upplag för torkning och sådana upplag fanns tidvis över hela tomten.

Sommaren 2003 upphörde verksamheten och 25 januari 2005 köpte GMTC sågområdet av Grangärde Ångsåg Trävaru AB för 500 000 kronor och utöver detta betalade man en okänd summa för utrustningen. GMTC:s plan var att montera ned utrustningen och sälja den till öststaterna och därefter skulle själva fastigheten säljas vidare. Hösten 2005 talades om en framtid som hästgård eller kanske golfbana.

- Vi friskrev oss från ansvar för tidigare verksamheter på området. Skulle det krävas saneringar så skulle den tidigare ägaren bekosta det, uppger Anders Sjöstedt.

Uppgifterna bekräftas av kommunens miljöchef Göran Eriksson, som sett handlingar i ärendet. Men före detta Grangärde Ångsåg är ett bolag med skulder på 4 420 000 kronor och som håller på att avvecklas. Och bolagets ägare Balungstrand Sågverk AB har ingen skyldighet att bekosta provtagning och eventuell sanering.

- Vi blev lurade av Balungstrand, hävdar Anders Sjöstedt.

Miljöchefen Göran Eriksson:

- I de fall där fastigheter köpts efter den 1 januari 1999 så faller ansvaret i första hand på verksamhetsutövaren, i det här fallet Grangärde Ångsåg. I andra hand på markägaren.

Anders Sjöstedt hävdar att myndigheterna kanske kan tvinga GMTC att göra provtagningar och riskklassning.

- Men de kan inte förelägga oss att sanera området, betonar han och hävdar att GMTC kollat detta med juridisk expertis.

- Det är samma juridik i båda fallen. Markägaren kan åläggas att sanera, kontrar Göran Eriksson.

Enligt gårdagens beslut ska en provtagningsplan skriftligen redovisas till miljö- och byggnämnden för bedömning senast den 31 juli i år. Och senast den 31 december ska undersökningen vara genomförd och slutredovisad för nämnden.

Mer läsning

Annons