Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

20-tal resenärer fast på strömlöst tåg – evakuerades med bandvagn

På onsdagsförmiddagen evakuerades ett 20-tal personer som i flera timmar suttit fast på ett strömlöst tåg i höjd med Basttjärn, söder om Grängesberg. Det myckna snöandet gjorde att räddningstjänsten tvingades ta hjälp av en bandvagn för att nå fram till tåget.

Annons

Händelsen larmades ut av SOS klockan 10:06. Enligt Trafikverket ska det vara problem med strömförsörjningen som ligger bakom stoppet.

– Vi åkte fram till vägen in mot platsen där tåget står, men där var det stopp. Det har snöat så att det ligger mellan en och en halv och två decimeter snö här så våra fordon tar sig inte fram, säger Börje Bergstrand, räddningsledare på räddningstjänsten i Grängesberg.

Läsarfoto: Jack Sundgren

Räddningstjänsten rekvirerade därför en bandvagn från räddningstjänsten i Ludvika. Den var framkörd vid 11.30-tiden och kunde börja evakuera resenärerna.

– Ett tiotal har kommit hit, och nu har den vänt åter till tåget för att evakuera de resterande passagerarna. Vi har talat med passagerarna och de var vid gott mod, säger Börje Bergstrand till tidningen vid 12-tiden.

Under förmiddagen tog sig två personer till fots till platsen där räddningstjänsten fanns. Det ska enligt räddningstjänsten ha tagit en halvtimma. Till platsen hade också en buss körts som kunde föra de evakuerade resenärerna vidare.

Enligt en passagerare som kontaktat tidningen fanns varken värme eller fungerande toalett på tåget. Tåget, som kör för Tåg i Bergslagen, lämnade Örebro station klockan 05:53 i morse och var på väg mot Ludvika.

Mer läsning

Annons